Değerlendirme

Yakılmış ve Yırtılmış Tuvallerin Sanatçısı: Miró

Arkas Sanat’taki Joan Miró: İmge, Metin, Gösterge, Türkiye’de şimdiye dek düzenlenen en kapsamlı Miró sergisi. Robert Lubar Messeri’nin küratörlüğünde hazırlanan sergi, Miró’nun çağının toplumsal ve siyasal dinamiklerine nasıl yanıt verdiğini keşfetme fırsatı sunuyor.

Frieze London 2024: Küçük Galerilerden Büyük İzlenimler

Frieze London 9-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. Bu yıl galerilerin yerleşimini değiştiren fuar, küçük galerilere daha fazla görünürlük sağlarken, büyük galerilerin tanıdık sanatçı ve eserlerle risk almaktan kaçınmasına dikkat çekti.

Van Gogh’tan Şairler ve Âşıklar

Nadiren görülen önemli ödünç eserlerle, Hollandalı sanatçının Provence’taki şaşırtıcı başarılarını öne çıkaran muhteşem bir sergi.

Sanatın Gelişen Dinamikleri ve Contemporary Istanbul’un 19. Yılı

Bu yıl 19. Edisyonu düzenlenen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul beş gün boyunca Haliç kıyısında sanatsal bir dalgalanma yarattı. Binlerce ziyaretçinin katıldığı fuarda, 14 ülkeden 53 galerinin sergilediği seçkiler eşliğinde renkli anlar yaşandı.

Aret Gıcır ve "Hayaletleri"

Aret Gıcır'ın sanatı, travmatik geçmişle olan derin hesaplaşmayı gün yüzüne çıkarıyor. Hayaletimsi formlar ve fısıltılarla, geçmişin gölgelerini bugüne taşıyarak poetik bir adalet arayışına giriyor.

Son Sürat Dijitalleşme

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden Kültür AŞ, son dönemdeki yenilikçi adımlarıyla dijitalleşme alanındaki varlığını güçlendiriyor.

Bir Es Vermek: Uzakta da olsa

Taksim Sanat, Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu’na, hayatlarımızın dönüş hızını yavaşlatacak, nefes almamızı salık veren bir sergiyle katıldı.

Georgia O’Keeffe’in New York’ları

Amerikan modernizminin saygın kadın sanatçısı, Manhattan’daki gökdelende bulunan stüdyosunun altında uzanan şehri soğukkanlılıkla resmetti.

Ses Getiren Büyük Yapay Zekâ Sergileri Nerede?

Eylül ayında Los Angeles’ta açılan bilim temalı PST Art sergileri bile günümüzün teknolojik devrimlerine mesafeli yaklaşıyor.

Sanatın Yeni Merkezi İngiltere’de Küçük Bir Sahil Kasabası mı?

Londra’ya yalnızca birkaç saat mesafede bulunan sessiz bir sahil kasabası, sanat topluluğunun tercih ettiği yeni merkezlerden biri olmaya aday. Margate TKE Studios, Tracey Emin Art Residency, Quench ve Open School East gibi, kariyerinin başında olan sanatçıları destekleyen oluşumlara ev sahipliği yapıyor.

Tutku Dolu Bir Sanat Serüveni

1972’de başlayan ve 2024’te bambaşka bir soluk kazanarak zenginleşen Taviloğlu Koleksiyonu’nun 15 Aralık’a kadar sürecek Bir Koleksiyon Hikâyesi: Taviloğlu Koleksiyonu başlıklı sergisinin Artİstanbul Feshane’de yer alan “Tanıdığımız İnsanlar” adlı bölümüne mercek tutuyoruz.

“Afife Bir Başkaldırıdır!”

“Var olmaya çalıştığım için çok, çok affedersiniz!” cümlesiyle sonlanan ve Demet Evgar’ın Afife Jale’yi canlandırdığı Afife oyunu, tiyatro sahnesinde var olabilmek için büyük bir mücadele veren, bugün kadın hareketinin de simgelerinden biri olan sanatçının hikâyesini anlatıyor.

Cumhuriyet Tarihinin Müzikli Panoraması: MÜZİK TR100

İBB Kültür AŞ’nin Cumhuriyet’in 100. yılı anısına tasarladığı müzik antolojisi MÜZİK TR100, 1923-2023 yılları arasında kayıt altına alınmış şarkılardan özel bir seçkiyi, her dönemin kendi müzik taşıyıcı formatında bir araya getirerek Türkiye’nin yüz yıllık müzikal yolculuğunu koleksiyonluk bir setle sunuyor.

Ayın Kitap Seçkisi: Ekim 2024

Yakın zamanda yayımlanan kitaplardan oluşan “Ayın Kitap Seçkisi” bölümümüze hoş geldiniz. Çoğunlukla sanat odaklı olsa da genel olarak radarımıza takılan kitaplar, yayınevlerinin anlatımıyla her ayın son çarşambası sizlerle olacak. İşte bu ay sizler için hazırladığımız öneriler.

Tablodaki Hayalet: Sanat Tarihinde Görülmeyenin İzleri

Sanatın bizi iyileştirdiği, iyi hissettirdiği ve mutlu ettiği gibi söylemleri sıkça duyduğumuz günlerdeyiz. Ancak sanatın başka bir yüzü daha var; sanat bizi aynı zamanda korkutabilir, dehşete düşürebilir, hatta şüpheye sürükleyebilir. Güzelonlu’nun kurucusu Bahar Malik, sanat tarihinin görünmez kahramanları olan hayaletleri ve sanat dünyasında bıraktıkları izleri ele alıyor.

Mehmet Güleryüz’ün Pratiğini Biçim-İçerik Bağlamında Yeniden Düşünmek

2021’de Bursa, Nilüfer Belediyesi’nde düzenlenen Çizgi Hali sergisi kapsamında yapılan söyleşi programında Uras Kızıl, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Mehmet Güleryüz’ün sanat pratiğini ele almıştı. Çağdaş resim sanatının aykırı üslubuyla tanınan dışavurumcu sanatçıyı sanata dair özgün, eleştirel bakış açısı ve çağdaş sanatta bıraktığı izle anıyoruz.

HOFA Sunar: Emerging Mediums

HOFA Gallery, yeni sergisi Emerging Medium’u ilk kez Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu'nda izleyicilerle buluşturacak.

Peter Halley’nin Neon Renkli “Hücre”leri

Neo-kavramsal sanatın önemli temsilcilerinden Peter Halley, İstanbul’daki ilk kişisel sergisiyle Sevil Dolmacı’da. Soyut geometrik formları idealizmin ötesine taşıyarak parlak floresan renklerle harmanlayan sanatçı, modern toplumun dijitalleşmiş yapısını, bireylerin izolasyonunu ve iletişimsizliği simgesel bir dille sorguluyor.

Arte Povera Yeniden Gündemde

Sanat tarihinde, “vur-kaç” sanatçıların birkaç sergiden sonra ortadan kaybolduğu ve 1990’lı yıllarda Büyük Britanya’daki Young British Artists’ten (YBA; Genç İngiliz Sanatçılar) bu yana homojen bir sanat akımının gelişmediği böylesi bir dönemde Arte Povera’nın tekrar gündeme gelmesi kuşkusuz çok önemli.

Hayata Eşdeğer Olan Bir Şey

İstanbul Modern Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yıldönümü kapsamında Chiharu Shiota’nın Türkiye’deki ilk müze sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının, iç dünyamıza rahatça adım atmamızı sağlayan tünellerden oluşan “Dünyalar Arasında” isimli yapıtı 20 Nisan 2025’e dek görülebilecek.

Londra’nın Yağmurlu Sonbaharında Frieze Rüzgârı

Yeniden tasarlanmış yerleşim planı, 1.700 yıla dayanan Güney Asya seçkisi, yeni sanatçıları ve galerileri açığa çıkarma üzerine kapsamlı bir program sunan Frieze London, bu sonbahar Londra’yı etkisi altına alıyor.

Yaratıcı Yıkım: David Shrigley, Dan Brown ve 1984

David Shrigley, “Pulped Fiction” projesinde (pulpedfiction.davidshrigley.com), George Orwell’ın 1984’ünü Da Vinci Şifresi’nin hamur haline getirilmiş kalıntılarından yeniden üretiyor. Silinmiş kâğıtlara atılan imzalar, önceki yaşamların izlerini taşırken, bu projenin yolculuğu Jay Bartlett tarafından bir belgesel filmle taçlandırılıyor.

Yaratıcılığın Merkezine Yolculuk

Türkiye’nin başarılı 14 sanatçısı atölyesini Vanessa Medini Arslan’a açtı ve Arslan onların hikâyelerini, incelikle kaleme aldığı Sanatçı Atölyelerinde kitabında topladı.

İzmir’de Arkas’la Kültür ve Sanat Rotası

Arkas Holding, İzmir’de kurduğu beş sanat merkeziyle şehrin kültürel yaşamına katkıda bulunmayı hedefliyor. Arkas Sanat Alaçatı, sergilediği Victor Vasarely koleksiyonunun sıra genç sanatçıların eserlerine de yer veren Yeni Topraklar sergisiyle İzmir'in sanat sahnesini canlandırmayı amaçlıyor.

Bozcaada Caz Festivali’nin Ardından: Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Bir Araya Gelmek

Bozcaada Caz Festivali’nin 8. Edisyonu, bu yıl 7-9 Eylül tarihleri arasında Ayazma Manastırı’nda gerçekleşti. Festival, yaz sezonunun kapanışını yaparken, coğrafyanın ekosisteminde sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye yönelik kolektif girişimlerin ön planda olduğu bir atmosfer sundu.

Meydan mı Kentsel Boşluk mu?

Meydan yapmak sadece fiziksel bir düzenleme değil, aynı zamanda kentin ruhunu ve kimliğini yansıtacak şekilde, katılımcı bir yaklaşımla tasarlanması gereken önemli bir süreç.

Sanat Dünyasının YZ İkilemi

Yapay zekânın yaşamın her alanındaki varlığı son 20 ayda küresel bir gerçekliğe dönüştü. Büyük teknolojinin inovasyon üzerindeki hâkimiyetinin güçlendiğini gösteren Stanford YZ Endeksi’nin yayımlanması sanat dünyasında iki alanı ön plana çıkardı.

Ayın Kitap Seçkisi: Eylül 2024

Yakın zamanda yayımlanan kitaplardan oluşan “Ayın Kitap Seçkisi” bölümümüze hoş geldiniz. Çoğunlukla sanat odaklı olsa da genel olarak radarımıza takılan kitaplar, yayınevlerinin anlatımıyla her ayın son çarşambası sizlerle olacak. İşte bu ay sizler için hazırladığımız öneriler.

Cannes’ın Kaymağını Filmekimi’nde Yiyeceğiz

Bu yıl 4-13 Ekim tarihlerinde 23. kez düzenlenen Filmekimi yine birbirinden iddialı yapımları izleyiciyle buluşturuyor. Özellikle 77. Cannes Film Festivali’nde öne çıkan 15 filmlik bir seçkiyi sizin için derlerdik.

Yarım Asırlık Yolculuk: Mustafa Taviloğlu'nun Yaşayan Koleksiyonu

Mustafa Taviloğlu’nun sanat dünyasına iz bırakan önemli koleksiyonunu sergileyen Bir Koleksiyoner Hikâyesi yedi farklı mekânda sanatseverlerle buluşuyor. Serginin proje tasarım ve yönetimini Ekmel Ertan ve küratörlüğünü Marcus Graf ve Derya Yücel üstlenirken, Taviloğlu Koleksiyonu yöneticisi Neslihan Muratbeyoğlu Aktürk de katkılarını sundu. Üç ay boyunca sürecek ve 2.500’e yakın eserin tamamının aynı anda sergileneceği sergi, Türkiye sanat tarihinin de bir belgesi niteliğinde.