Sanat Ekonomisi

Koleksiyonculuk Stratejileri Değişirken, Baskı Yeniden Popüler Oldu

Alıcıların baskıyı ciddiye almasıyla birlikte yayıncılar, koleksiyoncular ve bayiler, edisyonlu eserlerin benzersiz ticari avantajlarını benimsiyor.

MESA: Yaşam Tasarlamak, Değer Yaratmak

Estetik, işlevsellik ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle 56 yıldır yaşam alanları tasarlayan MESA, sadece yapı projeleriyle değil, kültür-sanata verdiği destek ve çevreye duyarlı yaklaşımıyla da kalıcı izler bırakıyor; Mert Boysanoğlu MESA’yı ve projelerini anlattı.

Trump’ın Gümrük Vergileri, ABD’li Sanatçılar İçin Maliyetleri Artırıyor

Çin'den yapılan ithalata %20, Meksika ve Kanada'dan yapılan ithalata ise %25 oranında uygulanan gümrük vergileri, ithal hammaddelere ve denizaşırı üreticilere bağımlı olan sanatçılar için büyük bir sorun teşkil ediyor.

Maurizio Cattelan’ın Ünlü Altın Tuvaleti Çalındı: Dava Süreci Devam Ediyor

Oxford'da 2019 yılındaki hırsızlıkla suçlanan üç kişinin davası başladı ve dört hafta sürmesi bekleniyor.

Düşen Satışlar, Müzayedelerdeki Lüks Ürünlerin Işıltısına Gölge Düşürüyor

Müzayede evleri için kârlı bir alan haline gelen lüks ürün pazarı, küresel yavaşlamayla nasıl başa çıkacak?

Hitay Vakfı Sanat Yarışması Başvuruları Başladı

Hitay Vakfı Sanat Yarışması'na başvurular 14 Mart tarihine kadar devam edecek. Yarışmanın kazananları 21 Mart'ta açıklanacak.

Yapay Bir Tartışma: Paris mi Londra mı?

Ticaret dünyasındaki birçok kişi Fransa ve İngiltere başkentlerini birbirleriyle yarıştırmaya çalışıyor; oysa bu yapmacık bir çekişme. İkisinin de pazar payını ABD ve Çin’e kaptırdığını düşününce, ülkeler arasındaki Manş Denizi işbirliğinin artırılması faydalı olabilir.

Kore’de Sanat Piyasasına İyi Gelecek Yeni Düzenlemeler

Güney Kore'nin sanat piyasasında yapılan yeni düzenlemeler, yerli sanatçılara uluslararası alanda daha fazla görünürlük kazandırarak küresel ticaretin önünü açmayı hedefliyor.

Japonya’nın Sanat Piyasası Pandemiden Bu Yana %11 Büyüdü

Ekonomist Clare McAndrew tarafından kaleme alınan çalışma, Japon koleksiyoncuların sanat fuarlarında veya internette dünya ortalamasından çok daha az alışveriş yaptığını da ortaya koyuyor.

Uzmanlar 2025 Sanat Piyasasına Yönelik Tahminlerini Açıkladı

Sanat dünyasının önde gelen isimlerine önümüzdeki 12 ay boyunca bizi nelerin beklediğini sorduk.

Sanatçı Kadınlar Müzayedelerde Yüzyıllardır Rağbet Görüyor

Paris’te 1850’ye kadar yapılan müzayedelerin kayıtlarının analizi, kadınlara ait yaklaşık 500 eserin satıldığını ve günümüz sanat ticaretiyle çarpıcı paralellikler bulunduğunu ortaya koydu.

Sanat Ticaretinde Yeni Dönem

Giderek daha tedirgin olmaya başlayan alıcı kitlesi zaten zorlanan piyasayı daha da öngörülemez hale getiriyor.

Murat Abbas: “İstanbul’u Dünya Sahnesinde Yeniden Bir Kültür Başkenti Yapmada Kararlıyız”

İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas’la, kuruluşun gelecek planları, dijitalleşme adımları, uluslararası işbirlikleri ve işin mutfağına dair merak ettiklerimizi konuştuk.

“İstanbul Dünyanın İki Farklı Coğrafyası Arasındaki Kültürler Tercümanıdır”

Contemporary Istanbul’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Güreli, 19. Edisyonu arifesinde kültürel mirası çağdaş sanatla buluşturan fuarın kuruluş hikâyesini, 20. yıldönümü projelerini ve İstanbul’un uluslararası bir sanat durağına dönüşmesini anlatıyor.

Bor Sanat’ın Yolculuğu: Özgür Cem Hancan’la Koleksiyonculuktan Sanatın Geleceğine

Kültür-sanat faaliyetlerini bilgi ve eğitim ışığında yürüten Bor Sanat’ın kurucu ismi, Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan’la sanat, koleksiyonerlik ve sanat piyasası hakkında konuştuk.

Dünyayı Çizgilerle Görmek

İkonik yapılar üzerinden kurguladığı yeni dünyalarla dijital ve gerçek olan arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran Robin Yayla, sohbetimizde insanları güldürmeye verdiği önemi ve sanatçı olarak tıkandığı zamanlar çalışmaya nasıl dönebildiğini anlatıyor.

“Spor ve Sanatı Beraber Yaşatan Bir Dünya Kuruyoruz”

21 Eylül’de yer alacak Bosphorus Cup vesilesiyle Gorbon Seramik’ten Orhan Gorbon’la bir araya gelerek yelken, sanatı ve boğaz hakkında konuştuk.

İnternet Tabanlı Platformlar Z Kuşağı Koleksiyoncuları Çekebilir mi?

Dijital oyuncular, mecrayı “havalı” bulan daha genç kitlenin ilgisini çekmek için algoritmaya dayalı şeffaf analizlere yöneliyor. Ancak verilerin halen bilgi temelinde yorumlanması gerekiyor.

Nakit Sıkıntısı Çeken Müzeler Sponsorlara İlişkin “Ahlaki Hesaplaşma” Mücadelesi İçerisinde

İsrail-Gazze Savaşı sorunlu görülen sanat fonu sağlayıcılarına karşı kampanyaları artırdı.

Koleksiyonerlikten Kültür-Sanat Vakfına Uzanan Bir Yolculuk

Kültür-sanata verdiği desteklerle son dönemde öne çıkan Hitay Vakfı, Emin Hitay’ın 2019’da başlattığı bir oluşum. Hitay’la koleksiyonerliğinden vakfa uzanan yolun dönüm noktalarını konuştuk.

Centre Pompidou Renovasyon Projesi “Yüksek Derecede Gecikme Riski” Altında

Yüksek denetim kurumu Cour des comptes, Paris müzesinin beş yıllık renovasyon projesini “eksik finanse edilmiş ve yetersiz planlanmış” buluyor.

Osman Sezener: “Mutfaklarımızda 0 km Ürün ve ‘Sıfır Atık’ Felsefeleriyle Çalışıyoruz”

KITCHEN’in Michelin yıldızlı şefi Osman Sezener ile kariyeri, sürdürülebilirliği ve yaratıcılığı besleyen formülleri ve gastronominin sanatla olan kesişimi üzerine konuştuk.

Sanatçılar Tarafından Düzenlenen Sergilerin Pazar Yaratma Gücü

Günümüzde bienallere yönelen ilgi sanatçıların gündemi yeniden belirlediği geçmiş zamanları gölgeliyor.

Art-o-rama 2024 Edisyonu’nu Açıklıyor

Marsilya merkezli çağdaş sanat fuarı, ağustosun son haftasında, yeni akademik dönemin başlangıcından hemen önce yaklaşık 50 katılımcıyı bir araya getiriyor.

Artmonte-carlo Salonu Temmuzda Rocher’ye Geri Dönüyor

Modern ve çağdaş sanat fuarı, Monaco Sanat Haftası boyunca bir kez daha oldukça hoş bir yaz seçkisi sunacak.

MoMA’ya Ait Bir Dubuffet Eseri Art Basel’de Satışta

New York’lu müze, Fransız sanatçının tarihî eserini dünyanın en önemli fuarında satma biçimine karar verme görevini Parisli tüccar Franck Prazan’a emanet etti.

Marion Papillon: “Paris Galeri Hafta Sonu Sunduklarıyla Geniş Kitlelere Hitap Etti"

Paris Galeri Hafta Sonu, 24-26 Mayıs tarihleri arasında 94 galeriyi bir araya getirdi. Sanat galerileri profesyonel komite başkanı ve etkinliğin organizatörü Marion Papillon’la konuştuk.

SP–Arte 20 Yaşına Girerken Brezilyalı Sanatçılar ve Küratörler Venedik Sahnesinde

São Paulo fuarının kurucusu, 60. Venedik Bienali’nin küratörlüğünü yapan Adriano Pedrosa’nın bienalin ilk Güney Amerikalı küratörü olması nedeniyle çabalarının “karşılık bulduğu”nu söylüyor.