Kültürel Miras ve Müzeler

PlumeMag Green Up Meetings Konferans Serisi'nin Altıncısı "Kamusal Sürdürülebilirlik İçin Kültür Sanat ve Müşterekler" Temasıyla Gerçekleşti

Green Up Meetings No.6, kamusal sürdürülebilirlik, kültür-sanat ve müşterekler temasıyla, yerel kalkınma, topluluk temelli değerler ve yeni bir ekonomi hareketine duyulan ihtiyacı tartıştı.

Son Yüzyıla İz Bırakan Kadınlar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, sanatı, bilim ve toplumsal değişimi yeniden şekillendiren cesur kadınları kutluyor, yaratıcılıklarıyla dünyayı dönüştüren izlerini bir kez daha hatırlıyoruz.

Judith Butler’ın "Cinsiyet Belası" ve Çağdaş Sanattaki Yansımaları

Judith Butler’ın toplumsal cinsiyetin performatif doğasını vurgulayan teorisi, sanat dünyasında cinsiyet normlarını sorgulayan ve dönüştüren yaratıcı bir devrim başlattı.

Global Haberler

2025 yılının ilk aylarından uluslararası kültür-sanat sahnesinin öne çıkan haberlerini sizler için derledik.

British Museum ve Science Museum, Sponsorlarına Yönelik Artan İklim Baskısıyla Karşı Karşıya

Bu ikili, fosil yakıt şirketlerinden fon alan son iki büyük kültür kurumu olarak öne çıkıyor.

Pompeii’de Dionysos’un Gizemli Ritüellerini Betimleyen Freskler Keşfedildi

Pompeii’de gün yüzüne çıkan MÖ 1. yüzyıla ait son derece nadir freskler, antik dünyanın sırlarla dolu Dionysos ayinlerine ışık tutuyor.

Chanel, Norton Sanat Müzesi'nin Misafir Sanatçı Programına Sponsor Oldu

Florida’daki Norton Sanat Müzesi, bu yıl West Palm Beach’te bulunan üç yerleşik sanatçıyı desteklemek için Chanel ile yeni bir ortaklığa imza attı.

Thutmose II'nin Mezarını Bulan Arkeolog, Yeni Bir Mezar Daha Bulmuş Olabilir

Firavun Thutmose II'ye ait mezarın keşfiyle gündeme gelen İngiliz arkeolog Piers Litherland, keşfedilen yeni odanın antik Mısır kralının gerçek mumyasını barındırıyor olabileceğini öne sürüyor.

Çalınan Van Gogh Eserleri ve Akıbetleri

Hollanda’da yayımlanan yeni bir kitapta sanatçının eserlerinin hırsızlar tarafından nasıl hedef alındığı ilk kez kapsamlı şekilde açıklanıyor.

İçecekten Kimliğe: Kahvenin Gastro-Politik İzdüşümü

“Osmanlı’dan Günümüze Kahve” yazı dizimizin sonuncusunda Safa M. Özütürk, kahvenin farklı coğrafyalarda ve kültürlerde kendine özgü izler bırakarak 20. yüzyılda nasıl toplumsal ve kültürel dönüşümlerin simgesi haline geldiğini ve ulusal kimlik inşa süreçlerinde önemli bir rol üstlenmesini anlatıyor.

Gabriele Münter ve Sevgi

Münter’in Kandinsky beim Landschaftsmalen eserindeki sevgi ve manzara arasındaki etkileşimden yola çıkarak, sanat, duyguları nesnel etkilere dönüştürerek izleyiciyi dünyayla duyarlı bir bağ kurmaya davet eden bir araç mıdır?

Kısa Haberler | Şubat 2025

Erimtan Müzesi ve Bor Sanat işbirliğiyle düzenlenen Fikret Muallâ sergisinden, Melek Zeynep Bulut’un Paris’ten aldığı ödüle, Cemal Reşit Rey arşivinin dijital ortama aktarılmasından, şehrin en yeni galerisi offgrid art project’in açılmasına, Nuri Bilge Ceylan’ın Hollanda’daki ilk kişisel sergisinden, Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisinin Meşher’de ziyarete açılmasıyla ilgili haberleri sizler için derledik.

Perulu Arkeologlar Tehditlere Direniyor

Amerika kıtasındaki bilinen en eski uygarlık olan Caral uygarlığı üzerine çalışan araştırmacılar giderek azalan devlet desteği ve saldırgan arazi kaçakçılarıyla mücadele ediyor.

Galeri Rotası Ankara: Ayrancı’dan Tunalı’ya Sanat ve Hafıza

Galeri Rotası’nın yeni merkezi Ankara. İstanbul’u geride bırakarak başkente doğru yola çıkıyoruz. Ankara’nın kültür-sanat merkezlerinden Ayrancı-Tunalı aksında sanatın ve şehrin yarattığı yeni ihtimallerin izini sürüyoruz.

Ahmet Öğüt'ün Monuments of the Disclosed Adlı Eseri, Guggenheim New York'un Koleksiyonuna Dahil Edildi

Ahmet Öğüt’ün artırılmış gerçeklik (AR) çalışması, Guggenheim koleksiyonuna giren ilk AR olmasıyla dikkat çekiyor.

Whitney Museum'da Ücretsiz Ziyaret İmkânları: Free Second Sundays ve Free Friday Nights

Whitney Müzesi, sanatı daha fazla kişiye ulaştırma yolunda ziyaretçilere yaratıcı etkinlikler ve ücretsiz giriş imkânları sunuyor.

Brooklyn’de Yeni Bir Sanat Merkezi Açıldı: Üç Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşa ve Bir Kütüphaneye Yer Veriyor

The Museum of Contemporary African Diasporan Arts, L10 Sanat ve Kültür Merkezi'nde geniş ve ferah bir alana sahip olacak.

Sovyet Dönemi Sineması, Kazakistan’da Bir Kültür Merkezine Dönüştürüldü

Tselinny Center of Contemporary Culture, İngiliz mimar Asif Khan tarafından tasarlandı.

Depreme Karşı Güçlendirilen ve Yeni Kanat Eklenen Yeni Zelanda Sanat Müzesi Açılıyor

Whanganui’deki Sarjeant Gallery 2014 yılında depreme karşı dayanıklı olmadığının tespit edildiği rapordan sonra kapatılmıştı.

Fondation Cartier, Louvre’un Yanına Taşınıyor

Place du Palais-Royal’de Fransız mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan yeni evi, vakfın alandaki yüksek yaya trafiğinden yararlanmasını sağlayacak.

Arkas Sanat'ta Yavaş Bakış Atölyeleri Başladı

Sanatla derin bağlar kurmayı amaçlayan Arkas Sanat’ta Yavaş Bakış Atölyeleri, ocak ayı boyunca Arkas Sanat’ın çeşitli mekânlarında devam ediyor.

Terk Edilmiş Petrol Kuyuları Miras Alanlarını Çevre Kirliliğiyle Tehdit Ediyor

Koruma grupları, ikinci Trump yönetiminin temizleme çalışmalarını süresiz olarak erteleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Ölümcül Yangınlar Los Angeles'taki Sanat Alanlarını da Yok Etti: Müzeler ve Galeriler Kapanıyor

Şiddetli yangınların uzağında kalan sanat alanları bile, şehir genelinde ilan edilen olağanüstü hal, tehlikeli duman ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle kapandı ve etkinliklerini iptal etti.

Sakıp Sabancı Müzesi'ne Liderlik Yapan Dr. Nazan Ölçer, Görevini Prof. Dr. Ahu Antmen'e Devrediyor

2003 yılından bu yana Sakıp Sabancı Müzesi’ne liderlik yapan Dr. Nazan Ölçer, 3 Şubat itibarıyla görevini Prof. Dr. Ahu Antmen’e devrediyor.

Mısırlı Rahibeye Ait Kalıntılar Babasının Mezarında Bulundu

Mısır’da çalışan arkeologlar, 4.000 yıl önce ülkenin Orta Krallık döneminde yaşayan Idy isimli rahibenin mezarını buldu.

“Notre-Dame Gizemini Hâlâ Koruyor”: Restorasyonda Açığa Çıkan Sürprizler

Arkeologların titiz çalışmaları sonucunda iki kayıp mezar ve nadir rastlanan Ortaçağ duvarcı işaretleri keşfedildi.

Frida Kahlo'nun Eserleri Kamu Erişimine Açıldı

1954 yılında hayatını kaybeden yazarların ve sanatçıların eserleri, bağlı bulundukları yargı alanına göre artık kamu erişimine açık olacak.

Kahve Artık Yemen’den Gelmiyor: İstanbul’un Kent Kültüründe Kahve

19. yüzyıl İstanbul’unda kahve toplumsal hayatı şekillendiren bir ritüel haline geliyor. Kahvehaneler, farklı sınıf ve kültürlerden insanları bir araya getiren çok yönlü mekânlar olarak dikkat çekiyor. Kahve ticaretinin Yemen’den Güney Amerika’ya yöneliyor ve kadınların kamusal alanda görünür olmaya başlıyor.