Erimtan Müzesi ile Bor Sanat işbirliğinde Fikret Muallâ sergisi
Arkeoloji ve sanatı çağdaş müzeciliğin yenilikçi imkânlarıyla birleştiren Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ile kültür ve sanat mirasını çeşitli programlarla geniş kitlelere ulaştırmak için çalışan Bor Sanat, Hancan Sanat Koleksiyonu’nda yer alan Fikret Muallâ eserlerini Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ başlıklı bir sergiyle sanatseverlere sunmaya hazırlanıyor. Özgür Cem Hancan’ın yıllar içinde büyüttüğü ve Fikret Muallâ eserlerinin özel bir yer tuttuğu koleksiyondan oluşturulacak ve mart ayında Erimtan Müzesi’nde izleyiciyle buluşacak serginin küratörlüğünü Ebru Nalan Sülün üstleniyor.

Fikret Mualla, İsimsiz, 75 x 93 cm, 1950, kağıt üzeri mürekkep, Hancan Sanat Koleksiyonu
Melek Zeynep Bulut’un “Duo”suna Paris’ten ödül
Mimar ve sanatçı Melek Zeynep Bulut, iç mimarlık, ürün tasarımı ve mimarlık alanındaki olağanüstü çalışmaları ödüllendiren Créateurs Design Awards’ta “Duo”adlı eseriyle Sanat ve Tasarım Kürasyonunda Mükemmeliyet Ödülü’ne layık görüldü. Sanatçıya ödül, Paris’te düzenlenen tören sırasında takdim edildi.
Melek Zeynep Bulut, mimarinin temel unsularını gündelik yaşama dahil ederek teatral alanlar oluşturduğu Açık Anıtlar başlıklı serisinin bir parçası olan “Duo”yla ikilik kavramını ele alıyor. Eserde 7.000 el yapımı sensörlü küp yer alıyor. “Duo” ayrıca, Aralık 2024’te Londra Sanat Festivali’nin kapanış projesi olarak, Londra’nın Greenwich bölgesindeki Eski Kraliyet Deniz Harp Okulu Painted Hall’de izleyiciyle buluşmuştu.

Fotoğraf: Mark Cocksedge
Cemal Reşit Rey arşivi dijital ortama aktarılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, müzik tarihimizin değerli ismi, Cumhuriyet’in öncü bestecilerinden Cemal Reşit Rey’in besteleri ve kişisel arşivini geleceğe taşıma ve geniş kitlelere ulaştırma amacıyla dijital ortama aktarıyor. Rey’e ait elyazmaları, konser programları, kişisel notları ve mektuplarının bir araya getirildiği CRR Dijital Arşiv Projesi, Atatürk Kitaplığı işbirliğiyle müzikolog Sungu Okan koordinatörlüğünde, müzikolog Aslı Uzdil ve orkestra şefi, müzisyen ve akademisyen Can Okan’ın desteğiyle yürütülüyor.
50’ye yakın eser ve yüzlerce nota sayfasının dijitalleştirildiği proje kapsamında, Rey’in “Lüküs Hayat” ve “Deli Dolu” eserlerinin elyazması notları da dijitale aktarılırken, yıllar içinde farklı yerlere dağılan ve arşivde eksik kalan eserler de gün yüzüne çıkarılıyor.
Proje kapsamında Kasım 2024’te Cemal Reşit Rey’e Saygı Konseri düzenlenmiş, konser öncesinde müzikologlar Evrim Hikmet Öğüt ve Sungu Okan çoksesli Türk müziğinin öncülerinden Cemal Reşit Rey'in arşivinin tasnifi ve dijitalleştirilmesi projesini anlatmıştı.
Şehrin en yeni galerisi: offgrid art project
İpek Eyüboğlu tarafından kurulan ve yöneticiliğini kurucu direktör Nilay Yerebasmaz’ın yaptığı offgrid art project, Didem Öz’ün Imprint başlıklı solo sergisiyle açıldı. Taksim’de bulunan Sentire Hotel & Residences bünyesinde yer alan galeri, sanatseverleri bağımsız sanatçılarla buluşturarak onlara yeni fırsatlar sunmayı amaçlıyor. Yenilikçi anlayışıyla galeri, sanatın sınırlarını aşarak disiplinlerarası ve çok yönlü bir sanat deneyimi yaratmayı hedefliyor.
Bu proje kapsamında sanatçılar, yaratıcı süreçleri boyunca yıl boyunca mentorluk desteği alacak ve eserlerini geliştirme ve inceleme fırsatı bulacaklar. Ayrıca platform, bağımsız sanatçılara sergi alanları sağlayarak onların eserlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmalarına olanak tanıyor.
offgrid art project, sanatçıların özgünlüklerini ve yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri özgür ve açık bir alan sunuyor. Burada sanatçılar yalnızca eserlerini değil, aynı zamanda kişisel hikâyelerini de paylaşarak sanat dünyasında görünürlüklerini artırıyorlar.
Nuri Bilge Ceylan Hollanda’daki ilk kişisel sergisiyle Eye Filmmuseum’da
Dirimart, Nuri Bilge Ceylan’ın Nuri Bilge Ceylan—Inner Landscapes başlıklı sergisini 1 Haziran’a kadar Eye Filmmuseum’da sanatseverlerle buluşturuyor. Aynı zamanda Hollanda’daki ilk kişisel sergisi olan Nuri Bilge Ceylan—Inner Landscapes’da Ceylan’ın ödüllü filmleri ile manzara fotoğrafları da ilk kez bir araya getiriliyor ve sergi fotoğraf ile sinema arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Sergi, sanatçının fotoğrafik bakışını, kompozisyon duyarlılığını ve evrensel temaları Türkiye’ye özgü bir bakış açısıyla alma biçimini izleyiciye sunuyor.
Sergide ayrıca, Ceylan’ın uzun metrajlı filmlerinden oluşan ve çoğunluğu müze koleksiyonunda yer alan 35mm formatındaki filmlerinin gösterileceği bir gösterim programı da yer alıyor. Sergi kapsamında fotoğrafçıların, film yapımcıları ve Türkiye ile Hollanda’nın önde gelen yapımcılarının katılımıyla gerçekleşecek özel “Eye on Art” etkinlikleriyle ise, Nuri Bilge Ceylan’ın pratiği ve eserlerinin derinlikli bir şekilde tartışılması amaçlanıyor.

Nuri Bilge Ceylan - Inner Landscapes
Hans Wilschut
Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisi Meşher’de ziyarete açıldı
Meşher, 2025 yılını 16. yüzyıldan günümüze farklı zamanlarda ve çeşitli edebî türlerde üretilmiş İstanbul temsillerini odağına alan Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisiyle açtı. Küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın üstlendiği sergi, fantastik öykülerden grafik romanlara, bilimkurgudan casusluk hikâyelerine Batı edebiyatının kurmaca yapıtlarındaki İstanbul tahayyüllerini inceliyor. Sergide ayrıca, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan yaklaşık 300 kitap yer alıyor. Bu kitaplara, yazarlara ait elyazmaları, nadir ilk baskılar, imzalı ve ithaflı kitaplar, farklı kaynaklardan gravürler, resimler, nota kitapçıkları, film afişleri ve yayımlanan Türkçe çeviriler ile gazete kupürleri gibi çeşitli yapıtlar eşlik ediyor.
Ziyaretçiler, farklı İstanbul temsilleriyle karşılaşacakları sergide aynı zamanda şehrin arka planda insanları, tarihî olayları ve kültürüyle önce edebiyata, ardından diğer yaratıcı alanlara nasıl ilham verdiğine tanık olacak. Edebî türler arasındaki geçişkenliklere, temsillerdeki benzerlik ve karşıtlıklara, devamlılık ve kırılmalara dikkat çeken sergi, kurduğu çok yönlü anlatıyla geçmiş ve bugün, kurmaca ve gerçek, Doğu ve Batı gibi varsayılan ikilikleri yeniden değerlendirmeye çağırıyor.