Fosil yakıt şirketi BP'den hala sponsorluk parası alan iki İngiliz müzesi, petrol devinin daha fazla yenilenebilir enerji geliştirme planlarından vazgeçmesinin ardından bu ilişkiyi sona erdirmeye çağrıldı.
Geçtiğimiz on yıl içinde, Birleşik Krallık'taki en az 15 kültür kurumu fosil yakıt şirketleriyle sponsorluk anlaşmalarına son verirken, British Museum ve Science Museum, kömür, petrol ve gaz satan şirketlerden para almaya devam eden son iki kurum oldu. Tate, Royal Opera House, National Portrait Gallery ve Royal Shakespeare Company daha önce BP'nin blok sponsorluğunun bir parçasıydı, ancak şimdi hepsi fosil yakıt finansmanını reddetti.
Kampanya ve araştırma kuruluşu Culture Unstained, müze ve galerilerin sponsorluk anlaşmaları yoluyla fosil yakıt şirketlerinin faaliyetlerini “sanatla yıkamasına” karşı çıkıyor.
Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bu haftadan önce BP, büyük ölçüde yeni petrol ve gaz sondajlarına yaptığı önemli yatırımlar nedeniyle uluslararası düzeyde kabul edilen iklim hedeflerinin oldukça gerisinde kalıyordu. Şimdi ise BP, iklimi ya da faaliyet gösterdiği toplumları önemsiyor gibi görünmekten vazgeçmiştir. Daha fazla petrol ve doğalgaz yatırımını hızlandırmak için geçmişteki üretimi kısma planlarından vazgeçen BP, milyarlarca dolarlık kârının her zaman insanlardan ve gezegenden önce geleceğini açıkça ortaya koymuştur.”
BP'nin petrol ve gaz üretimini azaltma hedefinden vazgeçmesiyle birlikte bu sponsorluk anlaşmalarının artık savunulamaz hale geldiğini de sözlerine eklediler, “BP'nin kirli fosil yakıtlara devam etmesiyle birlikte, British Museum ve Science Museum gibi kültür kuruluşları, çevreyi kirleten bu büyük şirketle olan sponsorluk anlaşmalarını sona erdirmek için acilen harekete geçmelidir. British Museum'un BP'yle 10 yıllık bir ortaklığa imza atma kararı, sadece bir yıl önce açıklandığında savunulamazdı, ancak şimdi açıkça kabul edilemez hale geldi. Orman yangınları, kasırgalar ve seller gibi iklim etkileri yoğunlaştıkça, bu müzeler, özellikle de genç nesillerin endişelerinden daha da uzak görünecektir. Her iki kurumun yönetim kurulları acilen bir kez daha düşünmelidir, zira BP'yi desteklemeyi seçmenin -özellikle de iş planlarındaki bu çevresel açıdan pervasız değişiklikten sonra- itibarlarına getireceği büyük zarar küçümsenmemelidir.”
The Science Museum Group, sponsorların Paris Anlaşmasında belirtilen karbon azaltma hedefleriyle uyumlu bir yol izlemesini gerektiren bir sürdürülebilirlik politikasına sahip. Ancak bu hafta BP, daha önceki tüm hedeflerinin artık rafa kaldırıldığını söyledi. Müze bu konuda yorum yapmayı reddetti. Müze, bu özel nokta hakkında yorum yapmayı reddetti ve bunun yerine artık güncelliğini yitirecek olan yol haritası değerlendirmesine işaret ederek sponsorluk anlaşmasını savundu. Bir sözcü şunları söyledi, “The Science Museum Group Academy'i destekleyen BP de dahil olmak üzere çok çeşitli fon sağlayıcılardan aldığımız sponsorluk, her yıl milyonlarca insana ilham verme misyonumuz için hayati önem taşımaktadır.”
British Museum'un Sürdürülebilir Kalkınma Politikası, “sürdürülebilir kalkınma konularını gelecekteki politika kararlarına her düzeyde dahil edeceğini” söylüyor. Buna rağmen müze sözcüsü BP sponsorluğu konusundaki tutumlarının değişmediğini söyledi, “Müze 270 yıllık tarihindeki en heyecan verici ve iddialı yeniden geliştirme projesine başlıyor ve acil olarak yenilenmesi gereken ikonik binalarını modernize ediyor. Bu projenin ilerleyebilmesi için önemli bir mali destek hayati önem taşıyor ve muhteşem koleksiyonların yüzyıllar boyunca halka sergilenmeye devam etmesini sağlamak için BP gibi şirketlerin kurumsal ve özel bağışlarına ihtiyacımız var.”
Imperial College London'da atmosfer fiziği alanında emekli profesör olan Joanna Haigh, müzelerin de sektörün geri kalanını takip etmesinin zamanının geldiğini söylüyor. The Art Newspaper’a şunları söyledi, “Müzelerin topluma fayda sağlaması amaçlanır, ancak British Museum ve Science Museum BP ile ortaklık yaparak gezegendeki en zararlı endüstrilerden birine sosyal ruhsat ve siyasi kılıf sağlıyor. BP'den gelen bu son açıklama, ortak geleceğimiz ve giderek daha aşırı hava koşullarıyla yaşayan savunmasız insanlar için büyük bir umursamazlık göstermektedir.
Diğer kültür kurumları haklı olarak iklim krizine yeşil ışık yakmak için kullanılmamalarını sağlamak üzere tavır aldılar ve British Museum ve Science Museum'un da onların saflarına katılması gecikmiş bir adımdır.”
British Museum ve Science Museum, Sponsorlarına Yönelik Artan İklim Baskısıyla Karşı Karşıya
Bu ikili, fosil yakıt şirketlerinden fon alan son iki büyük kültür kurumu olarak öne çıkıyor.
28 Şubat 2025

Fotoğraf: chrisdorney