Firavun Thutmose II'ye ait bir mezarın yakın zamanda keşfedilmesinin ardındaki İngiliz arkeolog, şimdi de olası bir ikinci mezarın yerini keşfettiğini belirtiyor. Piers Litherland, Kahire'deki Mısır Uygarlığı Ulusal Müzesi'nde halihazırda sergilenen ve uzun süredir antik Mısır kralına ait olduğu düşünülen bir mumya olmasına rağmen, bu son odanın Thutmose II'nin mumyasını içerebileceğine inanıyor.
Litherland, 2022 yılında ilk mezarı keşfeden İngiliz-Mısır ortak heyetine liderlik etmişti. Geçtiğimiz hafta, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından duyurulan bu yeni keşif, mezarın Thutmose II'ye ait olduğunu ve Kral Tutankhamun'un mezarından sonra bulunan ilk kraliyet mezar odası olduğunu ortaya koydu. Mezar, Batı Luksor'daki Krallar Vadisi yakınlarında keşfedildi.
İkinci mezar hakkında Litherland, The Observer gazetesine şunları söyledi: “Arazide, altında bir anıtın gizlendiğine inandığımız bir noktada 23 metrelik bir insan yapımı katman yığını bulunuyor – ve elimizde bunu doğrulayan başka kanıtlar da var,” dedi ve alanın kazılmasının yaklaşık bir ay süreceğini ekledi.
Kral Thutmose II'nin mumyasının, 19. yüzyılda Deir el-Bahari Cachette olarak bilinen bir arkeolojik alanda keşfedildiği düşünülüyordu. MÖ 1493 ile 1479 yılları arasında hüküm süren 18. Hanedan firavunu Thutmose II'nin 30 yaşlarında hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Ancak Litherland, The Art Newspaper'a yaptığı açıklamada, Deir el-Bahari Cachette'de bulunan ve şu anda Kahire Müzesi'nde sergilenen mumyanın Thutmose II'ye ait olmayabileceğini öne sürüyor. Ölüm yaşı defalarca 30 olarak kaydedilen bu mumyanın, “Aa-en-re” olarak etiketlendiğini belirtiyor. "En" harfi içeren tek kral Thutmose II olduğundan, ve onun kraliyet adı “Aa-kheper-en-re” olduğu için Litherland, bu mumyanın Thutmose II'ye ait olduğunu iddia ediyor.
Arkeolog şu şekilde devam ediyor: “Bu, mumyanın Thutmose II olarak tanımlanması için tek dayanak. Mumyaların birçoğunun yanlış etiketlendiği biliniyor, bu yüzden bu kanıt oldukça zayıf. Ancak bu durum sadece defalarca tekrarlanması nedeniyle bir ağırlık kazanmış.”
Litherland, Thutmose II'nin mezarına dair herhangi bir müzede ya da özel koleksiyonda bir mezar eşyası bulunmadığını, mevcut bilgilere de son iki yıl içinde kendi ekibinin ulaştığını belirtiyor. Şöyle soruyor: “Eğer cesedi bulunduysa, Yeni Krallık dönemi boyunca hüküm süren diğer pek çok kralın aksine, neden mezar eşyaları ya da mezar ekipmanlarının hiçbiri bulunmadı?”
Konuya dair yorum almak için Mısır Uygarlığı Ulusal Müzesi ile iletişime geçildi.