Arkeoloji

Giza Piramitlerinin Yanında Olası Bir Antik Mısır Yapısı Tespit Edildi

Büyük Khufu Piramidi'nin yanındaki antik Mısır mezarlığında L şeklinde bir yapı keşfedildi

Karayip Açıklarında Paylaşılamayan Define

Herkesin gözü 300 yıldır Karayip Denizi’nde sular altında duran, altın, gümüş ve zümrüt dolu San José gemisinin enkazında. Peki bunun arkeolojik maliyeti ne olacak?

Patagonya’da Güney Amerika'nın en eski kaya sanatı örnekleri keşfedildi

Arkeologlar tarafından yapılan radyokarbon tarihlemesi, Arjantin'in güneyindeki bir mağarada bulunan duvar motiflerinin 8.000 yıldan daha eski olduğunu ortaya çıkardı.

Müzeleri Dekolonize Etmek Mümkün mü?

Kültürel mirasın sunumu, yaratıcı ekonomilerle ilişkisi, eğitimi, kültürel miras ve toplumsal cinsiyet gibi farklı temaları ele alacağımız bir yazı dizisine başlıyoruz. Hem Türkiye özelinde hem de küresel bağlamda kültürel mirasın ve müze uygulamalarının daha adil ve kapsayıcı bir şekilde nasıl ele alınabileceği konusunda düşünmeyi amaçlıyoruz. Dizinin ilk yazısı, dekolonizasyon sürecinin temellerini araştırmaya, yöntemlerini anlamaya ve müze uygulamalarını bu çerçevede ele almaya yönelik bir giriş niteliği taşıyor. Müzelerin dekolonizasyonu uzun bir süreç olabilir; ancak bu süreci sorunsallaştırmak üzere bir adım atmayı ve bu önemli konuyu daha fazla anlamayı umuyoruz.

Ocak-Şubat Sayısından Kültürel Miras Haberleri

Yıldız Sarayı'nda bulunan duvar resimlerinden, Türkiye'den UNESCO listesine yeni eklenen kültürel unsurlara, Muğla'da bulunan "Dans Eden Musa" heykelinden, Studios Manastırı restorasyonuna kültürel miras alanındaki gelişmeleri bir araya getirdik.

Aralık Sayısından Kültürel Miras Haberleri

Aralık ayını birbirinden ilgi çekici haberlerle karşıladık. İsviçre’den iadesi sağlanan tarihî eserler, Düzce'de Geç Roma dönemine tarihlenen buluntular, Ara Güler’in daha önce yayımlanmamış fotoğrafları, Türkiye'nin ilk nekropol müzesi, Cumhuriyet’in 100. yılında yeniden ziyarete açılan Atatürk Müze Köşk ve Hitit dönemine ait kayıp dil Kalamaşcaya dair detaylı bilgileri bir araya getirdik...

Tunceli Müzesi Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçildi

2020’de açılan Tunceli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi Luigi Micheletti Ödülleri’nde ikincilik ödülünü aldı. Müze, önceki yıl Avrupa Müze Forumu tarafından düzenlenen Avrupa’nın En İyi Müzesi Yarışması’nda sertifikayla ödüllendirilmişti.

İtalya’ya kaçırılan tarihî eser kendi topraklarına döndü

Zeugma Mezar Steli 33 yıl sonra yeniden Gaziantep Zeugma Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Kötü şöhretiyle anılan cezaevi “Diyarbakır’ın Göbeklitepe”sine ev sahipliği yapacak

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü'nde 2018’de başlayan kazı çalışmaları Aralık 2022’de tamamlanmış, kazılarda Neolitik Çağ’a ait yaşamı yansıtan eserlerin yanı sıra dinî ve sosyal yaşam alanları bulunmuştu. Kazıdan çıkarılan 2.687 eser Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmişti.

Türkiye’den iki miras alanı daha UNESCO için hazırlanıyor

Gordion antik kenti ve Anadolu’daki ahşap çatılı ve ahşap taşıyıcılı camiler, eylül ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak toplantıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi bekliyor.

Türkiye'den yağmalandığı düşünülen bronz Roma heykeli Cleveland Sanat Müzesi'nde ele geçirildi

Tartışmalı bir sanat eserini elinde bulundurmak bir müze için neye mal olur? Cleveland Sanat Müzesi, değerli Roma antik eserlerinden birine el konulmasının ardından bu soruyla yüzleşiyor.