Söyleşi

Doug Aitken: Zıt Kutupların Enerjisi

Multidisipliner sanatçı Doug Aitken’in 2006’dan günümüze ürettiği eserleri, Borusan Contemporary’nin İçimdeki Şehir sergisiyle 2025 yazının sonuna kadar Perili Köşk’te. Aitken’la California ve İstanbul’un benzerliklerini, sanat eserlerine sarınmayı ve beklenmedik kesişmelerden doğan enerjiyi konuştuk.

Müze Kavramını Sorgulamanın Önemi

Bu yıl ocak ayında başladığımız, Elif Dastarlı ve F. Melis Cin’in kaleme aldığı “Mirasın Yankıları” dizisi eylül ayında beşinci yazıyla sona erdi. Yazarlarla müzeleri sorgulamanın önemini ve diziye yaklaşımlarını konuştuk.

“Richard’ı Canlandırırken Aklımda Bir Sırtlan Vardı”

Bu yıl 28. kez düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin en çok merak edilen oyunlarından biri Schaubühne Berlin topluluğunun sahnelediği III. Richard olacak şüphesiz. Thomas Ostermeier’in rejisiyle sahnelenen oyunda başrolü Alman oyuncu Lars Eidinger canlandırıyor. Dünya çapında önemli bir yıldız olma yolunda ilerleyen oyuncuyla tiyatroyu, oyunculuğu ve oynadığı rollere nasıl yaklaştığını konuştuk.

“Tate Modern’de Gerçekten Risk Almamızı İstiyorum”

Geçtiğimiz yıl Londra galerisinin direktörü olan Karin Hindsbo, Tate’in çığır açan bir kurum olmasını istediğini söyledi. Hindsbo, yıllık ziyaretçi sayısını altı milyona çıkarmak ve gelecek yıl galerinin 25. doğum gününü kutlamak üzere ücretsiz bir festival düzenleme planlarından bahsetti.

“Doğaçlama Bence Müziğin Gerçek Hali”

Baba Zula’nın yeni albümü İstanbul Sokakları 8 Kasım’da Türkiye’de ve tüm dünyada piyasaya çıkıyor. Albümle beraber grup da turneye çıkacak ve Avrupa’da konserler verecek. Bu yoğun dönem başlamadan önce Murat Ertel’le bir araya geldik ve geçmişten bugüne derin bir sohbete oturduk.

Murat Abbas: “İstanbul’u Dünya Sahnesinde Yeniden Bir Kültür Başkenti Yapmada Kararlıyız”

İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas’la, kuruluşun gelecek planları, dijitalleşme adımları, uluslararası işbirlikleri ve işin mutfağına dair merak ettiklerimizi konuştuk.

Galería José de la Mano: Türkiye’den Bir Sanatçının Yeniden Keşfi

Contemporay Istanbul’un 19. Edisyonu'nda “Spain and Latin America Focus Section” başlığı altında bir araya gelen galerilerden Galería José de la Mano'ya fuar ziyaretinizden önce merak ettiklerinizi sorduk.

W—galería: Emek, Biçim ve Sanatsal Yaratım Üzerine

Contemporay Istanbul’un 19. Edisyonu'nda “Spain and Latin America Focus Section” başlığı altında bir araya gelen galerilerden W—galería'ya fuar ziyaretinizden önce merak ettiklerinizi sorduk.

İspanya’nın Özgür Kuşağı: Born In The Seventies

Contemporary Istanbul’un 19. Edisyonu, İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho liderliğinde İspanya Büyükelçiliği’nin başlattığı ve küratörlüğünü València’daki IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno), Reina Sofía ve Instituto Cervantes’in eski direktörü Juan Manuel Bonet’in yaptığı, son kuşak İspanyol ressamlarının eserlerinden oluşan Born In The Seventies (Yetmişlerde Doğanlar) sergisine ev sahipliği yapıyor.

Jorge López Galería: Geçmiş ile Bugün, Memleket ile Gurbet Arasında Bir Bağ

Contemporay Istanbul’un 19. Edisyonu'nda “Spain and Latin America Focus Section” başlığı altında bir araya gelen galerilerden Jorge López Galería'ya fuar ziyaretinizden önce merak ettiklerinizi sorduk.

“İstanbul Dünyanın İki Farklı Coğrafyası Arasındaki Kültürler Tercümanıdır”

Contemporary Istanbul’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ali Güreli, 19. Edisyonu arifesinde kültürel mirası çağdaş sanatla buluşturan fuarın kuruluş hikâyesini, 20. yıldönümü projelerini ve İstanbul’un uluslararası bir sanat durağına dönüşmesini anlatıyor.

Andrea Rehder Arte Contemporânea: Bir Ormanın İçine Dalmak Gibi

Contemporay Istanbul’un 19. Edisyonu'nda “Spain and Latin America Focus Section” başlığı altında bir araya gelen galerilerden Andrea Rehder Arte Contemporânea'ya fuar ziyaretinizden önce merak ettiklerinizi sorduk.

Berlín Galería: Gerilim ve Diyalog Bir Arada

Contemporay Istanbul’un 19. Edisyonu'nda “Spain and Latin America Focus Section” başlığı altında bir araya gelen galerilerden Berlín Galería'ya fuar ziyaretinizden önce merak ettiklerinizi sorduk.

Sınırların Ötesinde Bir Festival: 212 Photography Istanbul

Bu yıl 7. Edisyonu düzenlenen 212 Photography Istanbul, 30’a yakın mekânda sergileniyor ve 13 Ekim’e kadar devam edecek. Uluslararası programıyla disiplinlerarası bir yaklaşımı merkezine alan sergi, çağdaş fotoğraf sanatının geniş bir yelpazesini sunuyor. Festivalin direktörü Banu Tunçağ, bu kapsamlı etkinliği detaylarıyla The Art Newspaper Türkiye'ye anlattı.

Boğaz’a Baş Aşağı Bakmak: Baselitz’in Son 10 Yılı

Sakıp Sabancı Müzesi, çağdaş sanatın önemli isimlerinden Georg Baselitz’in Son On Yıl sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının kariyerinin son dönemine ait anıtsal boyutlardaki yaklaşık 100 tablo ve heykelden oluşan sergi, 2 Şubat 2025’e kadar görülebilecek. Baselitz’in baskı çalışmalarından oluşan bir seçki ise eşzamanlı olarak Akbank Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor. Georg Baselitz: Son On Yıl’ın küratörü Sir Norman Rosenthal’la duayen sanatçının pratiğini ve hayatın dizginlerini ele almayı konuştuk.

Çanakkale’de Uluslararası Ödüller ve Sanatsal Müdahaleler

Troya Müzesi binlerce yıllık bir tarihe tanıklık eden Çanakkale’nin zengin kültürel mirasını barındırırken Çanakkale Bienali İnisiyatifi, Çanakkale’de çağdaş sanatı destekliyor. 9. Çanakkale Bienali öncesinde müze müdürü Rıdvan Gölcük ve bienalin genel sanat yönetmeni Seyhan Boztepe’yle konuştuk.

Bor Sanat’ın Yolculuğu: Özgür Cem Hancan’la Koleksiyonculuktan Sanatın Geleceğine

Kültür-sanat faaliyetlerini bilgi ve eğitim ışığında yürüten Bor Sanat’ın kurucu ismi, Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan’la sanat, koleksiyonerlik ve sanat piyasası hakkında konuştuk.

“Oyun Oynamaya, Nefes Almaya, Dans Etmeye İhtiyacımız Var”

Nazlı Berivan Ak, Sona Ertekin’le yeni romanı Her Şey Dans Ediyor vesilesiyle neşe, alternatif devrim yolları, çevirmenlik ve tabii ki edebiyat konuştu.

“Lama Bile Terk Etti Beni”

Tolga Karaçelik, New York’ta çektiği İngilizce filmiyle Tribeca Film Festivali’nden ödülle döndü. Başrollerini Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower’ın paylaştığı filmin festival yolculuğu devam ediyor ve izleyiciyle buluşacağı tarih henüz kesinleşmedi. Biz yine de filmi konuşmak ve ABD’de bu işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için Karaçelik’le bir araya gelerek keyifli bir sohbet yaptık.

Emanet Hikâyeler, Biriktirilmiş Kumaşlar ve Ev İçi Aktivizmi

Biriktirdiği kumaşları sese, bedene ve harekete dönüştüren Gözde İlkin, eylül ayında Manifesta’nın 15. Edisyonu’na ve Lyon Bienali’nin 17. Edisyonu’na katılıyor.

Bir Olafur Eliasson Röportajı: Hissizleşmenin Tam Karşısında

Olafur Eliasson, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, Senin beklenmedik karşılaşman’la 9 Şubat 2025’e kadar İstanbul Modern’de. Işık, hareket, geometri ve perspektif oyunlarıyla özgün projelere imza atan, son dönemlerin en ses getiren sanatçısıyla izleyiciyle diyaloğa girmeyi, üretim sürecini ve İstanbul Boğazı’nda yer alan işlerini konuştuk.

“Spor ve Sanatı Beraber Yaşatan Bir Dünya Kuruyoruz”

21 Eylül’de yer alacak Bosphorus Cup vesilesiyle Gorbon Seramik’ten Orhan Gorbon’la bir araya gelerek yelken, sanatı ve boğaz hakkında konuştuk.

Mireille Blanc: “Bakışlarımızı Nesnelere Odakladığımızda Ortaya Çıkan Tuhaflık Hissini Seviyorum”

THE PILL’deki kişisel sergisi, Far from the Pictures (Resimlerden Uzakta) için İstanbul’a gelen Mireille Blanc’la gündelik nesneleri ve çok sayıda fotoğrafın içinde kaybolmayı konuştuk.

Bizans’tan Venedik’e Çin Malı Sütunlar

60. Venedik Bienali Uluslararası Sergisi’nde Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa’nın işine ev sahipliği yapıyor. “Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli” başlıklı işini Gülsün Karamustafa’yla konuştuk.

Carsten Höller: “Öngörülmeyeni Ortadan Kaldırma Konusunda Çok Başarılı Olduk”

Sanatçı, Fondation Beyeler ziyaretçilerinin uçma sanatını öğrenmelerine (en azından rüyalarında) yardımcı olmak için bir MIT biliminsanıyla birlikte çalışıyor.

Tasarımda Reenkarnasyon: Yeni Nesil Moda Oluşumu Alt-Üst

İleri-dönüşüm ve sürdürülebilirlik tasarım felsefesini farklı disiplinlerden tasarımlarına uygulayan, yeni nesil moda oluşumu Alt-Üst’le geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Logbook One isimli arşivsel pop up sergisiyle ilgili konuştuk.  

Koleksiyonerlikten Kültür-Sanat Vakfına Uzanan Bir Yolculuk

Kültür-sanata verdiği desteklerle son dönemde öne çıkan Hitay Vakfı, Emin Hitay’ın 2019’da başlattığı bir oluşum. Hitay’la koleksiyonerliğinden vakfa uzanan yolun dönüm noktalarını konuştuk.

Osman Sezener: “Mutfaklarımızda 0 km Ürün ve ‘Sıfır Atık’ Felsefeleriyle Çalışıyoruz”

KITCHEN’in Michelin yıldızlı şefi Osman Sezener ile kariyeri, sürdürülebilirliği ve yaratıcılığı besleyen formülleri ve gastronominin sanatla olan kesişimi üzerine konuştuk.

Pipilotti Rist’in Ev İçi Ormanları

Pipilotti Rist’in Doha’daki Fire Station’da gerçekleşen son sergisi Electric Idyll (Elektrikli İdil) ev içi alanların doğayla harmanlandığı, büyülü bir interaktif sergi. Rist’in sanatını ve hem eski hem yeni işlerini, serginin küratörü, New Museum’un artistik direktörü Massimiliano Gioni’yle konuştuk.

Şafak Şule Kemancı: Var Olmanın Radikal Eylemi

Organik ve protest işler üreten Şafak Şule Kemancı, queer sanatı sadece başkaldırı olarak değil aynı zamanda var olmanın coşkusunu yansıtan bir kutlama olarak da ele alıyor.