PlumeMag’in kurucusu Bihter Ayyıldız’ın “Yerel kalkınırsa değer katlanır” sloganıyla 2022 yılında başlattığı Green Up Meetings konferans serisinin altıncı edisyonu, 19 Şubat 2025 Çarşamba günü, İstanbul’da İPA Kampüs Florya’da gerçekleşti. “Kamusal Sürdürülebilirlik için Kültür Sanat ve Müşterekler” temasıyla düzenlenen etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ev sahipliğinde, PlumeMag ve Local Makers iş birliğinde, Onarım Atölyesi içerik danışmanlığında hayata geçirildi. Konferansa, Anadolu’nun geleneksel göçebe yaşam ve üretim pratiğine sahip Sarıkeçililer’in topluluk temelli sosyal işletmesi Geççi ve Kale Grubu sponsor oldu.
Görsel ve yazılı dilini Green Up Meetings’in daimi destekçisi Lörn üstlenirken, iletişim desteği Zarakol, medya desteği ise Bundle tarafından sağlandı. Konferansta, kamusal alanlarda kültür ve sanatın geleceği üzerine 10 oturum düzenlendi. Kamusal alanların korunması, yeni ekonomide müştereklerin rolü ve kültür-sanatın kamusal yaşam üzerindeki etkisi gibi birçok önemli başlık, etkinlikte ele alındı. Yerel markalardan oluşan Local Makers çarşısı ise katılımcılara etkinlik süresince eşlik etti.

Karbon ayak izi hesaplaması ve çevresel etkiler
Etkinlikte, çevresel sürdürülebilirliğe duyarlılık gösterilerek, etkinliğin karbon ayak izi, 3pmetrics tarafından ölçüldü. Rapor, elektrik tüketimi, doğalgaz tüketimi, satın alımlar, catering hizmetleri, ulaşım ve konaklama gibi faaliyetlerden kaynaklanan karbon ayak izini detaylı bir şekilde analiz etti. GHG Protocol’ün belirlediği yöntemler ve ISO 14064-1:2018 standardına uygun olarak yapılan hesaplamalar sonucunda, toplam karbon ayak izi 558,2 kg CO2e olarak belirlendi. Ulaşım ve konaklama, emisyon kaynaklarının büyük bir kısmını oluşturdu. Katılımcı başına emisyon yoğunluğu ise 2,2 kg CO2e olarak hesaplandı.
Açılış konuşmaları ve etkinliğin vizyonu
Etkinlik, önemli açılış konuşmalarıyla başladı. İstanbul Planlama Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Gökçe, Green Up Meetings ekosisteminin paydaşı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhuriyet ve hukukun, ortak değerlerin temelini oluşturduğunu vurguladı. Green Up Meetings’in kurucusu ve PlumeMag Genel Yayın Yönetmeni Bihter Ayyıldız, sürdürülebilirlik ve kültür-sanatın buluştuğu platformda etkileşimli bir diyalog ortamı yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, müştereklerin hayatın ta kendisi olduğunu, su, toprak, hava gibi değerlerin korunmasının hepimizin sorumluluğunda olduğunu ifade etti. Onarım Atölyesi Kurucusu Ekin Al ise yeni bir ekonomi hareketi ve bir müşterek ekonomisi tasarımına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Kamusal alanlarda kültür ve sanat: tartışılan ana temalar
Konferansta gerçekleştirilen panellerde, mimari ve kentsel tasarım, kültür ve sanatın kamusal alandaki rolü, ve müşterek ekonomi gibi önemli başlıklar tartışıldı. Müştereklerin kaybolmasının, sadece doğal varlıkların değil, aynı zamanda birlikte yaşama kültürünün kaybı anlamına geldiği dile getirildi. İstanbul’un kamusal alanları ve kültürel mirası, herkes için erişilebilir ve üretken olmalı, yerel yönetimler bu değerleri koruyarak büyütülmesi gerektiği vugulanırken; kültür ve sanatın iletişim gücü ve toplumsal dönüşümdeki rolünün de altı çizildi.