Sanat Tarihi

Bebekli Hasan Usta’nın Kerimesi Ayşe

Victoria&Albert Müzesi koleksiyonunda bulunan “Ayşe” imzalı nakışlı Osmanlı havlusunun, 1851 Büyük Londra Sergisi’nde sergilendiği düşünülüyor. Özgür Ceren Can, dönemi için sıra dışı olan bu imzanın peşine düşüyor ve adlarını tarihe yazdıran kadınların hikâyelerini araştırıyor.

Müzeler Üzerine Bir Eleştiri: Tarih Nasıl Sergilenir?

Kültür politikalarını ve müzeciliği pek çok açıdan tartıştığımız “Mirasın Yankıları” dizisinde daha önce Batı müze geleneğine odaklanıp “Müzeleri Dekolonize Etmek Mümkün mü?” sorusuna yanıt aramış, ardından hem sanat ekonomisinde kadın emeğini hem de müzecilik politikalarını toplumsal cinsiyet ekseninde tartışarak, “Feminist Bir Müzecilik Mümkün mü?” diye sormuştuk. Dünya Müzeler Günü’nü kutladığımız bir ayda bu kez müzenin yeni tanımlarına odaklanıyor, rolleri üzerine yapılan tartışmalar ve ortaya çıkan fikir ayrılıklarından hareket ederek, “Tarih Nasıl Sergilenir?” diyoruz.

Duvardaki Japon İzleri

Biri Osmanlı diğeri Cumhuriyet dönemine ait, üstünde Japon kültürü ile sanatının etkileri görülen iki duvar resmi, Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. yılında ülkeler arasındaki kültürel bağa dair ipuçları taşıyor.

1960’ların Londra’sında Çığır Açan Bir Sanatçı: Pauline Boty

Pop art’ın öncülerinden Boty, erkeklerin söz sahibi olduğu bir dünyada yeteneği ve cazibesiyle kendine bir yer edindi. Genç yaşta ölen sanatçının mirası şimdilerde yeniden büyüteç altında.

Fincandan Tuvale: Çikolata, Kahve, Çay

15. yüzyılın sonundaki coğrafi keşifler yeni ticaret yollarının açılmasına, Avrupa’nın günlük tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve bazı yiyecek-içeceklerin adeta moda haline gelmesine vesile oldu. Bu tarihsel sürece çikolata, kahve ve çay resimleriyle bakıyoruz.

Sanat Tarihinde Kadınlar: Bir Görünürlük Yolculuğu

Bahar Malik sanat tarihinde genelde yok sayılan ve eğitimden betimleyecekleri konuya kadar sürekli kısıtlanan kadınların, 19. yüzyıl öncesinden günümüze uzayan görünürlük yolculuğunu anlatıyor.

16 Sanat Eseri Julian Assange'ın Hayatını Kurtarabilir Mi?

Rus sanatçı Andrei Molodkin, Wikileaks kurucusu hapiste ölürse Jake Chapman, Sarah Lucas, Picasso ve Rembrandt'ın eserlerini yok edeceğini söylüyor.

Müsteşar Vittorio Sgarbi skandalların ortasında istifa etti

Sanat suçları nedeniyle hakkında soruşturma açılan tartışmalı sanat eleştirmeni Vittorio Sgarbi, İtalya Kültür Bakanlığı’ndaki görevinden derhal geçerli olmak üzere istifa etti ve siyasi hasımlarından kutlama mesajları yağdı. Eleştirmen, küratör ve yorumcu Vittorio Sgarbi, hakkında açılan çok sayıda soruşturma nedeniyle istifa etmesi için baskı görüyordu.

Caspar David Friedrich: bilinmezlikten şöhrete yükselişi

Hitler'in favorisi olarak tanındığı için gözden düşen Alman sanatçının 250. doğum yıldönümü dolayısıyla bu yıl çok sayıda sergi düzenlenecek.

Işığın Peşinde: Monet ve Bonnard’ın Bilinmeyen Dostluğu

Monet ve Bonnard, sanatlarında doğanın büyüsünü yakalayan ressamlar olarak tanındılar. Aralarındaki yaş ve üslup farkına rağmen iki sanatçı Normandiya’da bir araya gelerek birbirlerine ilham veriyordu. Güzelonlu’nun kurucusu Bahar Malik, bu özel dostluğu sanat tarihinin fazla bilinmeyen köşelerinden çıkarıp renkli anılarıyla ele alıyor.

Bir Kurum Olarak… İş Bankası Resim Heykel Müzesi

29 Ekim günü kapılarını açan İş Bankası Resim Heykel Müzesi, süreli sergilerin yanı sıra Türkiye’nin en büyük ve özel koleksiyonlarından birini belirli aralıklarla yenileyerek sergileyecek. Neden hâlâ bir modern müzeye ihtiyacımız var sorusunun cevabı ise o modern müzenin nasıl olması gerektiğinin cevabını da içinde taşıyor.

Bir Sanatçının Kaç Başyapıtı Olabilir?

Geleneksel olarak bir sanatçının en büyük eserleri için kullanılan “başyapıt” terimi artık müzayede kataloglarında rutin olarak yer alıyor ve sadece iyi, yeni ya da pahalı eserler için kullanılabiliyor.

Picasso’yu Picasso Yapanlar: Ölümünün 50. Yıldönümünde Sanatçıyı Bütün Yönleriyle Anmak

Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yıldönümü sebebiyle Fransız ve İspanyol hükümetlerinin gerçekleştirdiği “Picasso’yu Kutlamak 1973-2023” kapsamında Avrupa ve Amerika’da 50 farklı sergi düzenleniyor. Güzelonlu’nun kurucusu Bahar Malik bu sergileri ve Picasso’yu Picasso yapanları ele alıyor.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel sergiler sonbaharda da devam ediyor

Kültür-sanat dünyası sonbahar sezonuna Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayacak olmanın heyecanıyla giriyor. Kültür-sanat kurumları 100. yıla özel çeşitli projeler geliştirmeye yeni sezonda da devam ediyor, bunlar arasından en çok öne çıkanlardan biri de sergiler.

Yarının Müzesi: Çok-Frekanslı Bir Müze

Geleceğin müzesi fikri revaçta. The Future of the Museum, Museum of the Future… Bugün müze kurumunun yeniden tasarımına duyulan ihtiyaç üzerine düşünmek için pek çok yayın, buluşma ve olanak mevcut.

Türkiye'den yağmalandığı düşünülen bronz Roma heykeli Cleveland Sanat Müzesi'nde ele geçirildi

Tartışmalı bir sanat eserini elinde bulundurmak bir müze için neye mal olur? Cleveland Sanat Müzesi, değerli Roma antik eserlerinden birine el konulmasının ardından bu soruyla yüzleşiyor.