"Kültür Bakanlığı’ndaki görevimden derhal istifa ediyorum ve [başbakan Giorgia] Meloni'ye bir mektup göndereceğim" diyen 71 yaşındaki isim, Cuma günü Milano'da İtalya'nın ekonomik geleceğiyle ilgili düzenlenen bir konferans sırasında yaptığı konuşmada dinleyicilerin soluk soluğa ve homurtular içinde kalmasına neden oldu.
Önde gelen sol görüşlü sanat tarihçisi Tomaso Montanari, haber üzerine eski adıyla Twitter olan X'te "Geç olsun güç olmasın" diye yazdı.
Macerata'daki savcıların, 2013 yılında Piedmont'taki Castello di Buriasco'dan çalınan ve Rutilio Manetti'ye atfedilen 1637-39 tarihli La Cattura di San Pietro (Aziz Petrus'un Ele Geçirilişi) tablosunu yasadışı yollarla satın aldığı ve tablonun kaynağını gizlemek için tuvale bir meşale eklediği iddiasıyla ocak ayında soruşturma başlatmasının ardından Sgarbi'ye istifa etmesi için baskılar artıyordu. Aralarında Beş Yıldız Hareketi'nin de bulunduğu muhalif siyasetçilerden oluşan bir ittifak, daha sonra 15 Şubat'ta parlamentoda oylanması beklenen bir gensoru önergesi verdi.
Ayrıca ekim ayında İtalyan Rekabet Kurumu, Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano'nun şikayeti üzerine, Sgarbi'nin kamuoyu önünde yaptığı konuşmalardan elde ettiği ödemelerin bakanlık göreviyle bağdaşıp bağdaşmadığını tespit etmek üzere bir soruşturma başlattı. Şikayetten önce Sgarbi, Sangiuliano'nun bazı politikalarına kamuoyu önünde saldırmıştı.
Sgarbi cuma günü yaptığı açıklamada, Rekabet Kurumu'ndan kültürel faaliyetlerinin "uyumsuz, yasadışı ve kanun dışı" olduğunu iddia eden "uzun ve karışık bir mektup" aldıktan sonra istifa etmeye karar verdiğini söyledi. Bakanlıktaki görevinden ayrılmasının, kültürel taahhütlerini yerine getirmesine olanak sağlayacağını öne sürdü. "Şu andan itibaren ben sadece Sgarbi'yim, junior kültür bakanı değil," dedi. "Şu andan itibaren özgürce konuşabilirim."
Muhalefetteki Beş Yıldız Hareketi parlamenterlerinden Elisa Scutella, Facebook'ta şunları yazdı "Beş Yıldız Hareketi Sgarbi'nin istifasını talep etti ve sonunda amacımıza ulaştık! [...] Hükümet pozisyonlarında bulunanlar ülkemizin imajını ve prestijini zedeleyemezler."
Sgarbi müsteşar olarak müzelerin İtalyanlara ücretsiz olması ve ülkenin küresel sanat piyasasında daha rekabetçi olabilmesi amacıyla sanat ithalatında katma değer vergisinin düşürülmesi için kampanya yürütmüştü. Yerine kimin geçeceğiyse henüz belli değil.