Mimari
Haremlique Istanbul ve Clubhouse Bebek’ten Özel İşbirliği: SWIMCLUB By Haremlique Istanbul
Haremlique Istanbul, sosyal yaşam, sanat ve wellbeing kulübü Clubhouse Bebek ile gerçekleştirdiği "SWIM CLUB by Haremlique Istanbul" adlı yeni projeyi duyurdu.
Hiçliğin Ortasında Sürdürülebilir Bir Mimarlık Örneği: SCADA Binası
Kalyon Enerji için Bilgin Mimarlık’ın tasarladığı yönetim ve etkinlik binası sürdürülebilir mimarlık açısından örnek bir yapı. “Vaha” adlı projenin oluşum macerasını binayı tasarlayan mimarlar, Caner Bilgin ve Begüm Yılmaz Bilgin anlattı.
Los Angeles Nehri’ni “Büken” Sanatçı
Lauren Bon yeni projesinin Güney California’nın en kıymetli kaynaklarından birini kısmen kurtarabileceğini umuyor: Suyu.
Yeni Forensic Architecture Raporuna Göre İsrail’in Gazze’de Yürüttüğü “Soykırım Niteliğindeki Askerî Harekât” BM Mahkemesinin Kararını İhlal Ediyor
Rapor, Lahey’de İsrail’in sivil can kaybını önlemek için “insani tedbirler” uyguladığı iddialarını yalanlıyor.
Mimarlık Tarihyazımında Alternatif Bir Anlatı Türü: Grafik Roman
Doğaüstü güç hikâyeleri sınırını aşarak gündelik hayat ve sözlü tarih gibi konulara da temas eden grafik roman türü, mimarlık tarihi anlatılarında da önem kazanmaya başladı. Bunun önemli bir örneği olan Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı projesi, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü mimarlar ve yapıların hikâyelerine odaklanıyor.
Sevinçli Bir Arşiv
Işıl Çokuğraş ve C. İrem Gençer’in Doğan Apartmanı’nın çatı katında duran belgelerde yaptıkları kazı sonucu ortaya çıkardıkları Mualla Eyüboğlu arşivi, mimar kadınların Cumhuriyet sahnesindeki rollerini görünürleştiren çalışmalara önemli bir katkı sağlıyor.
İstanbul Modern Kültürel Mimari Kategorisinde “Yılın Binası” Ödülünü Kazandı
İstanbul Modern dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily’nin kültürel mimari kategorisinde “Yılın Binası” ödülüne layık görüldü. ArchDaily tarafından 15 kategoride verilen ödüller, aday olan projelerin barındırdığı niteliklere ve bulundukları konumdaki topluluğa nasıl yarar sağladığına göre platformun okuyucuları tarafından belirleniyor.
Geçmişle Bugünün Kucaklaştığı Bina
İş Bankası Resim Heykel Müzesi içerdiği devasa koleksiyonun ötesinde 19. yüzyıldan bugüne geçirdiği üç aşamalı evrimle mimari açıdan da ilgiyi hak ediyor. Binanın mimari dönüşümünü müzeyi tasarlayan mimarlardan Ertuğ Uçar’la konuştuk.
Modern Mimarinin Kitle İletişim Aracı Olarak İnşası
Mimarlık tarihçisi, teorisyeni ve küratör Beatriz Colomina, Mahremiyet ve Kamusallık: Kitle İletişim Aracı Olarak Modern Mimari kitabında mimariyle ilgili kanonik olmayan bir yeniden okuma deneyimi sunuyor.
2024’te açılacak ve yenilenecek müzeler
2024 dünyanın dört bir yanından heyecan verici müze yapılarını müjdeliyor. Önümüzdeki aylarda, Grand Egyptian Museum nihayet açılırken São Paulo'daki MASP yeraltı tüneliyle yeni bir yapıya bağlanacak. Torey Akers, Lee Cheshire ve Tom Seymour Mısır’dan Brezilya’ya, Norveç’ten ABD’ye müzeleri mercek altına aldı.
Dünya Miras Kenti Safranbolu
Karabük’e bağlı, kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Safranbolu, Homeros’un İlyada’sında geçen adıyla Paphlagonia bölgesinin sınırları içinde yer alıyor. Yunan coğrafyacı ve tarihçi Strabon’a göre bölge, Orta ve Batı Karadeniz’i de kapsıyor. Safranbolu’nun yakın çevresinin tarihi, son yıllarda artarak devam eden yüzey araştırmaları ve kazılardan gelen somut verilerle aydınlanmaya başladı.
Melek Zeynep Bulut'un Ödüllü Eseri "Açık Yapıt" Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye’de
Melek Zeynep Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt”, Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları kapsamında 29 Ekim’de, AKM’de sanatseverlerle buluşuyor. 19 Kasım’a dek ziyaret edilebilecek “Açık Yapıt”, Türkiye’de ilk defa gösteriliyor.
Aydabir’in Eylül Buluşmasında "Tasarım ve Dijital Dönüşüm" Konuşuldu
Bien ana sponsorluğunda, İDEALİST İç Mimarlık Derneği tarafından organize edilen söyleşi serisi "Aydabir"in on beşincisi "Tasarım ve Dijital Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirildi.
Mimari ile Sanatın Kesişim Noktasında Yankılananlar
Çamlıca Kulesi ve Seul’deki Robot ve Yapay Zekâ Müzesi’yle tanınan Melike Altınışık Architects’in kurucusu mimar Melike Altınışık’la mimarlık ile sanat arasındaki geçirgenliği ve son projesini konuştuk.
Roma’da Klasisizm ile Modernizmin Buluştuğu Sürdürülebilir Bir Otel
Geçtiğimiz mart ayında kapılarını açan Six Senses Rome, Antik Roma’nın izlerinden ilhamla yaratılan etkileyici konsept tasarımıyla tarihe atıfta bulunuyor.
Minimalist Usta Tadao Andō’yla Müze Tasarımı, Miras ve Umut Üzerine
Kendi tasarladığı SAN Müzesi’nde sergisi açılan Japon mimar Tadao Andō’dan ender bir söyleşi.