Melek Zeynep Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt”, Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları kapsamında 29 Ekim’de, AKM’de sanatseverlerle buluşuyor. 19 Kasım’a dek ziyaret edilebilecek “Açık Yapıt”, Türkiye’de ilk defa gösteriliyor.
Geçtiğimiz Haziran Londra’da, Somerset House’da London Design Biennale 2023 edisyonu kapsamında Türkiye’yi temsil eden ve dikkatleri üzerine çeken “Açık Yapıt”, 47 ülke ve çeşitli üniversiteler arasından seçilerek Public Award’ı kazanmıştı.
London Design Biennale ile yolculuğuna başlayan “Açık Yapıt” ardından 16-24 Eylül’de Dünya Tasarım Başkenti misyonunu üstlenen London Design Festival’in 20. yıl özel edisyonuna davet edildi. Festival kapsamında Londra'nın ikonik noktalarından tarihi Thames Nehri üzerinde, Tate Modern ve London Eye hizasında Londra silüetinde; Victoria & Albert Museum, Coco Chanel, Mini Cooper gibi dünyaca ünlü isimler ile birlikte HalkBank ana sponsorluğu, Türk Hava Yolları taşıma sponsorluğu ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi desteği ile sergilendi.
Eserin ötesinde bir manifesto niteliği taşıdığı çeşitli sanat otoritelerince vurgulanan “Açık Yapıt”ın tasarımcısı Bulut, bu yıl aynı zamanda Royal Academy of Arts’ın yaratıcı kurul üyeleri arasında yer alıyor. “Açık Yapıt”; tanımların anlamını yitirdiği, sınırların bulanıklaştığı günümüzde tiyatral bir anıt, tüm zamanlara bir soru işareti olarak sembolleşiyor. Bir formun ötesine geçerek, kinetik tasarımı ile bazı temsillerin yerinden oynamasını simgeliyor.
Eser son olarak London Design Festival öncülüğünde Mayor of London, Victoria & Albert Müzesi, Fortnum & Mason gibi değerli oluşumların jüriliğinde son 20 yılın en etkili işlerinin toplandığı 30 eserden biri olarak The Red Book’ta yer aldı.
Melek Zeynep Bulut hakkında:
Melek Zeynep Bulut’un çalışmaları mimarlık, heykel, psikoloji ve davranış bilimlerinin bir sentezidir. Yapıtlarında soyut ve somut deneyimler, heykel-mekân, mekân-içgüdüsel deneyim analizleri ile işlenir ve yapıtlarını kamusal alana bir temas nesnesi olarak yerleştirir, sahneler yaratır. Görsel algıyı fiziksel ve ruhsal boyutta sorgulatır, bu deneyim yeni dünya, insan ve toplum için bir “yeni iletişim”dir.
1989 İstanbul, Beyoğlu doğumlu sanatçı resim ve heykel temelli eğitiminin ardından mimarlık ve tasarım alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Halen hem İstanbul hem de Paris'te multidisipliner bir stüdyo olarak üretimlerini sürdürmektedir.