UNESCO

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kamusallaşan Müzeciliğimiz

Bizans’tan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan günümüze, Türkiye’de müzecilik pratikleri

Dünyadan Kısa Haberler | Nisan 2024

UNESCO'nun Ukrayna'nın kültür sektörü raporu, Filistin Müzesi, NFT ve yapay zeka, Venedik Bienali, Contemporary İstanbul Vakfı sergisi, Suudi Arabistan'nın kültürel atılımları ve Güney Amerika'daki Patagonya resimlerine dair haberleri sizler için derledik.

Karayip Açıklarında Paylaşılamayan Define

Herkesin gözü 300 yıldır Karayip Denizi’nde sular altında duran, altın, gümüş ve zümrüt dolu San José gemisinin enkazında. Peki bunun arkeolojik maliyeti ne olacak?

Ocak-Şubat Sayısından Kültürel Miras Haberleri

Yıldız Sarayı'nda bulunan duvar resimlerinden, Türkiye'den UNESCO listesine yeni eklenen kültürel unsurlara, Muğla'da bulunan "Dans Eden Musa" heykelinden, Studios Manastırı restorasyonuna kültürel miras alanındaki gelişmeleri bir araya getirdik.

FENDI, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Diana Mağaraları'nın restorasyonunu üstlendi

2001 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne seçilen Villa d'Este'nin panoramik bir noktasında yer alan Diana Mağaraları, 16. ve 17. yüzyıllarda Avrupa bahçelerinde mağara ve nymphaea figürlerinin gelişimi için temel teşkil eden önemli bir referans modeli. Diana Mağaraları'nın restorasyonu ünlü İtalyan moda markası FENDI'nin Roma'da sürdürdüğü kültürel miras projeleri kapsamında Villa Adriana ve Villa d'Este Özerk Enstitüsü müdürü Andrea Bruciati'nin belirlediği hedeflerle uyumlu gerçekleşecek.

Fas depreminin üçüncü ayında sanat dünyası destek toplamaya devam ediyor

Fas'ta 8 Eylül'de meydana gelen yıkıcı depremin ardından ülkedeki müzeler ve sanat kuruluşları toparlanmaya yardımcı olacak girişimlerde bulunurken, hasar gören binalar da yeniden inşa edilmeye başlandı. Kültür sanat temsilcileri, felaketten etkilenenlere yardım etmek ve insanlara "bu durumun hâlâ devam ettiğini" hatırlatmak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Dünya Miras Kenti Safranbolu

Karabük’e bağlı, kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Safranbolu, Homeros’un İlyada’sında geçen adıyla Paphlagonia bölgesinin sınırları içinde yer alıyor. Yunan coğrafyacı ve tarihçi Strabon’a göre bölge, Orta ve Batı Karadeniz’i de kapsıyor. Safranbolu’nun yakın çevresinin tarihi, son yıllarda artarak devam eden yüzey araştırmaları ve kazılardan gelen somut verilerle aydınlanmaya başladı.

Venedikli Yetkililer Sonunda İtiraf Etti: Deniz Seviyesinin Yükselmesi En Büyük Tehlike

Venedik Sürdürülebilirlik Vakfı’nın haziranda düzenlediği konferansta, deniz seviyesinin yükselmesinin kentin en büyük sorunu olduğu önemli kamusal figürler tarafından ilk kez kabul edildi.

Suudi Arabistan, Dünya Miras Alanı El-Ula Vahası’nda iki yeni müze açıyor

Biri çağdaş sanat alanında, diğeri Tütsü Yolu konseptinde kurgulanan iki müze, bölgenin 15 yıllık gelişim planı kapsamında faaliyete geçirilecek ilk “kültürel varlıklar”.

Doğu Akdeniz’in Yorgun İncisi Antakya Eşsiz Kültürüyle Yeniden Parlayacak

Akdeniz ve Anadolu’nun birleştiği noktada, Türkiye’nin güney ucunda yer alan Antakya mimari mirası, geleneksel mutfağı ve kendine hayran bırakan doğasıyla kültürün tarihle harmanlandığı bir kent. 6 Şubat depremleri ile aldığı büyük yaranın iyileşebilmesi için önünde uzun ve zorlu bir yol var.