Tarihi Eser

Müzeler Üzerine Bir Eleştiri: Tarih Nasıl Sergilenir?

Kültür politikalarını ve müzeciliği pek çok açıdan tartıştığımız “Mirasın Yankıları” dizisinde daha önce Batı müze geleneğine odaklanıp “Müzeleri Dekolonize Etmek Mümkün mü?” sorusuna yanıt aramış, ardından hem sanat ekonomisinde kadın emeğini hem de müzecilik politikalarını toplumsal cinsiyet ekseninde tartışarak, “Feminist Bir Müzecilik Mümkün mü?” diye sormuştuk. Dünya Müzeler Günü’nü kutladığımız bir ayda bu kez müzenin yeni tanımlarına odaklanıyor, rolleri üzerine yapılan tartışmalar ve ortaya çıkan fikir ayrılıklarından hareket ederek, “Tarih Nasıl Sergilenir?” diyoruz.

British Museum'un Kudüs'e ödünç vermeyi planladığı Cyrus Silindiri İran'da protestolara yol açtı

British Museum, antik kil davulun şu an ABD'de olduğunu ancak gelecekte sergileneceği mekanların teyit edilmediğini söylüyor.

STK raporlarına göre Gazze'ye yönelik bombardıman, yüzden fazla tarihi mirasın zarar görmesine, bir kısmının yıkılmasına neden oldu

Bilinen tarihi M.Ö 15. yüzyıla uzanan Gazze Mısır, Babil, Roma, Bizans, Moğol, Osmanlı geçmişiyle çoğu henüz kazılmamış bir kültürler palimpsesti… Bölgede bulunan STK yetkililerine göre Gazze’de 7 Ekim’den bu yana yüzden fazla tarihi miras zarar gördü. Bir Bizans kilisesi ve yedinci yüzyıldan kalma bir cami de dahil olmak üzere bazı yapılar yok oldu.

Meksika’nın 28 Milyar Dolarlık Maya Treni 25 Bin Tarihî Alanı Riske Atıyor

Aralarında UNESCO’nun da bulunduğu pek çok kuruluş, aralık ayında hayata geçecek projenin bölgenin kültürel mirasını, doğal çevresini ve sakinlerini olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyor.

Tunceli Müzesi Avrupa’nın en iyi ikinci müzesi seçildi

2020’de açılan Tunceli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Avrupa Müze Akademisi Luigi Micheletti Ödülleri’nde ikincilik ödülünü aldı. Müze, önceki yıl Avrupa Müze Forumu tarafından düzenlenen Avrupa’nın En İyi Müzesi Yarışması’nda sertifikayla ödüllendirilmişti.

Yağmur, Fırtına, Kuraklık: Avrupa’nın Antik Mirasını İklim Değişikliğinden Kurtarmak

AB projesi, su seviyesinin yükselmesi yüzünden erozyona uğrayan Yunanistan’daki MÖ 12. yüzyıla ait bir şehirden, su seviyesinin düşmesiyle birlikte bir gölün suları altında kalma tehlikesi yaşayan İsviçre’deki tarihöncesi köylere kadar çok sayıda arkeolojik alanda hasarı durdurmanın yollarını bulmayı amaçlıyor.

İtalya’ya kaçırılan tarihî eser kendi topraklarına döndü

Zeugma Mezar Steli 33 yıl sonra yeniden Gaziantep Zeugma Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Kötü şöhretiyle anılan cezaevi “Diyarbakır’ın Göbeklitepe”sine ev sahipliği yapacak

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü'nde 2018’de başlayan kazı çalışmaları Aralık 2022’de tamamlanmış, kazılarda Neolitik Çağ’a ait yaşamı yansıtan eserlerin yanı sıra dinî ve sosyal yaşam alanları bulunmuştu. Kazıdan çıkarılan 2.687 eser Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmişti.

Türkiye’den iki miras alanı daha UNESCO için hazırlanıyor

Gordion antik kenti ve Anadolu’daki ahşap çatılı ve ahşap taşıyıcılı camiler, eylül ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak toplantıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi bekliyor.

Kral Charles’ın Etik Çıkmazı: Yağmalanan Eserler

Kraliyet Koleksiyonu’nun yeni koruyucusu Kral Charles, büyük-büyük-büyük-büyükannesi Kraliçe Victoria’nın tahtta olduğu dönemde Afrika’daki Britanya askerî faaliyetleri sırasında ele geçirilen eserlerle ilgili etik sorunlarla karşılaşacak.

Doğu Akdeniz’in Yorgun İncisi Antakya Eşsiz Kültürüyle Yeniden Parlayacak

Akdeniz ve Anadolu’nun birleştiği noktada, Türkiye’nin güney ucunda yer alan Antakya mimari mirası, geleneksel mutfağı ve kendine hayran bırakan doğasıyla kültürün tarihle harmanlandığı bir kent. 6 Şubat depremleri ile aldığı büyük yaranın iyileşebilmesi için önünde uzun ve zorlu bir yol var.