82 yıllık senfoni ilk kez seslendirildi
Alman müzikolog Dr. Ernst Praetorius’un dört yıl önce Ankara Devlet Konservatuvarı (ADK) Kütüphanesi’nde sarı bir zarfın içinde tesadüfen bulunan 1941-Ankara senfonisi ilk kez seslendirildi. 82 yıl sonra gün yüzüne çıkan beste, dört yıl süren çalışmaların ardından dijital ortama aktarıldı ve Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçıları tarafından 13 Aralık’ta ilk kez CSO Ada Ankara’da dinleyicilerle buluştu.
Dr. Ernst Praetorius 1935’te Türkiye’ye davet edildi ve hayatını kaybettiği 1946 yılına kadar Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası’nın (bugünkü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) birinci şefliği ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliği görevlerini sürdürdü. Türkiye’de yaşadığı yıllarda bestelediği 1941-Ankara eserinin elyazması partisyonu beraberinde üç lied’iyle birlikte ölümünden sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Kütüphanesi’ne teslim edildi.Eser, 2019’da kütüphanenin taşınma ve temizlenme çalışmasında görevli olanAnkara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Özkoç tarafından bulunmuştu. Özkoç, bestenin keşfediliş hikâyesini 13 Aralık’ta Ankara Devlet Konservatuvarı’nda gerçekleştirilen Ernst Praetorius panelinde anlattı: “Üzerinde yazı olmayan A3 ebadında bir zarf çıktı karşıma. İçinde bir deste eskinin sarı nota kâğıtlarına el yazılı partisyon vardı. Dört bölümlü bir müzikti. En arkasındaki imzayı görünce bunun Ernst Praetorius’a ait olabileceğini tahmin ettim. Arkasında da üç lied vardı. Zarfı nadasa bırakıp araştırmaya giriştim. Almanca bir sitede, Praetorius’un bir senfonisi bulunduğu ve bunun ADK’nda olduğu yazılıydı. Artık emin olmuştum ve Burak Tüzün’e bahsettim. Burak Hoca da Kamer Güngör’e bahsetti. Zaten esas emek bu iki hocamıza aittir. ”Eserin Almanya’nın farklı şehirlerinde de seslendirilmesi planlanıyor.
Büşra Kayıkçı’nın son albümü Places çıktı
Besteci ve piyanist Büşra Kayıkçı’nın, ilk albümü Eskizler’in devamı niteliğindeki ikinci albümü Places yayınlandı. Albüm lansmanı 17 Aralık’ta Salon İKSV’de gerçekleştirildi.
Birçok açıdan deneysel olan albüm, pandemi döneminde bestelenen 12 şarkıdan oluşuyor. Büşra Kayıkçı, şarkıları bestelerken kapanma sırasında gitmeyi hayal ettiği mekânlardan ve sığınmak istediği duygulardan ilham aldı. Yine albümde yer alan üç şarkıda müzisyenin sesinin elektronik ortamda manipüle edilmiş hali yer alıyor.
Albümün öne çıkan özelliklerinden biri de ortam, ses kayıtları veya herhangi bir şeyin yani kâğıt, metal obje, ahşap gibi malzemelerin seslerinin kullanılmış olması. Places albümünde yer alan “Tributeto Egyptian Song” parçası ise ilhamını Radiohead’in “Pyramid Song” şarkısından alıyor.
Hazırlayan: Seren Erciyas