Sanatçı Rızacan Kumaş’ın ABD’de BMW R 18 B ile yaptığı Route 66 yolculuğunun fotoğraflarından oluşan sergi, bir ay süren yolculuk boyunca yakalanan an, mekan ve insanları izleyiciyle buluşturuyor. Route 66’nın ikonik manzaraları ve kültürel çeşitliliği yansıtılıyor.
The Mother Road sergisinin sanatçısı Rızacan Kumaş hakkında
Marmara Üniversitesi'nde belgesel fotoğrafçılık alanında uzmanlaşarak fotoğraf eğitimi alan Rızacan Kumaş, dört yıl boyunca Fujifilm Türkiye'de atölye eğitim uzmanı olarak sokak ve belgesel fotoğrafçılığı dersleri verirken İstanbul ile ilgili projelerini hayata geçirdi. "İpek Yolunda Yürüyüş" projesi için Türkiye'de başladığı seyahatini, Gürcistan, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Rusya, Çin, Vietnam, Tayland, Malezya, Singapur, Myanmar, Nepal, Hindistan ve Pakistan'dan geçerek 2018 yılında tamamladı. Ziyaret ettiği bu ülkelerde "Şii Müslümanlar", "Afgan Basti Mülteci Kampı", "Tayland'da Gay Bar" ve "Budist Manastır Okulu ve Yetimhanesi" gibi çeşitli projeleri de oldu.
İran'daki Urmiye Gölü'nü konu alan "Lost Paradise", Togo'daki Voodoo inancını konu alan "I Put A Spell On You", Kuzey Moğolistan ve Route 66 projelerini gerçekleştirdi. Sanatçı, çalışmalarını New York’taki Times Meydanı, Venedik Bienali ve Hollywood gibi ünlü yer ve organizasyonlarda sergileme fırsatı buldu.
Ekim 2021'de ise sanatçının bir eseri, dünyanın en önemli müzayede evlerinden Sotheby's'de açık artırmada yer buldu. Rızacan Kumaş, NFT aracılığıyla Sotheby's'de sanat eseriyle müzayedeye çıkan üçüncü Türk sanatçı oldu. Son üç yılda yaptığı diğer çalışmaları da NFT sektöründeki koleksiyonerlerin ilgisini çekti ve birçok önemli platformda alıcı buldu.
Serginin küratörü Mehmet Turgut’un sergiyle ilgili konuştu
“Santa Monica'nın ışıltılı kıyılarından, Chicago’nun hareketli kalbine kadar uzanan Route 66, Amerika'nın tozlu yolları üzerinde bir serüvene çıkarıyor. Amerika’nın sıra dışı yolları, zorlu ama bir o kadar da büyüleyici rotası Route 66 üzerinde bir yolculuk; her bir kilometrede ayrı bir hikâye, her dönemeçte farklı bir yaşam. Rızacan, bu yolculuk sırasında, karşılaştığı her otel, bar ve tamirhaneyi, her bir noktayı titizlikle belgeleyerek, motosiklet ve fotoğraf sanatını bir araya getiren bir koleksiyon oluşturdu. Fişekhane’de sergilenen bu koleksiyon , Borusan Otomotiv BMW Motorrad’ın destekleriyle hayat buldu. Bu sergi, Motosiklet kültürünü ve sanatsal ifadeyi bir araya getirme vizyonunu güçlendirdi. Sergi, motor kültürünü ve sanatsal ifadeyi bir araya getirme vizyonunu güçlendiren bir dökümantasyon niteliğinde sanatseverler ile bir araya geliyor.
The Mother Road Sergisi, motosiklet tutkunu sanatçının, motosiklet kültürüne olan derin saygısını ve bu kültürün fotoğraf sanatıyla nasıl iç içe geçebileceğini gösteriyor. Sergi alanının seçimi, motor sahiplerinin ve sanatseverlerin eserleri rahatça gezebilmesi için büyük önem taşıyor. Rızacan’ın bu sergide sunduğu eserler, yolculuğunun her adımında biriktirdiği tecrübeleri ve izlenimleri yansıtıyor. Özellikle neon ışıklı görseller üzerinde gerçek neon kullanımı, koleksiyonerler ve sanat tutkunları için yeni bir nefes.
Bu sergi, Amerikan motosiklet kültürünü; bir Alman motosiklet olan BMW ile harmanlayarak sunuyor ve bu sayede global bir bakış açısıyla yerel bir dokuyu birleştiriyor. Serginin, hem Türk fotoğrafçılığına katkı sağlayacak hem de gelecekteki genç sanatçılara ilham olacak bir değer yaratacaktır.”