2024 Yılı Dünya Tiyatro Günü uluslararası bildirisini Jon Fosse Yazdı
Dünya Tiyatro Günü için yayınlanan uluslararası bildiriyi bu yıl Norveçli yazar Jon Fosse, ulusal bildiriyi ise yönetmen ve oyuncu Tamer Levent kaleme aldı. Bildirisinde “sanat, barıştır” temasını işleyen Nobel ödüllü yazar Jon Fosse, şu ifadeleri kullanıyor; “Savaş hepimizin içinde derinlerde yatan şeye, özgün olana karşı verilen bir mücadeledir. Bu aynı zamanda sanata karşı, tüm sanatların derinliklerinde yatan şeye karşı bir savaştır. Burada özellikle tiyatro ya da oyun yazarlığı hakkında değil, genel olarak sanat hakkında konuşuyorum, ancak bunun nedeni, söylediğim gibi, tüm iyi sanatların derinlerde aynı şey etrafında dönüyor olmasıdır: Tamamen benzersiz, tamamen özel olanı almak ve onu evrensel hale getirmek. Özel olanı sanatsal olarak ifade ederek evrensel olanla birleştirmek: onun biricikliğini ortadan kaldırmak değil aksine onu vurgulamak, yabancı ve alışılmadık olanın açıkça parlamasına izin vermektir. Aslında çok basit: Savaş ve barış birbirine ne kadar zıtsa, savaş ve sanat da o kadar zıttır. Sanat barıştır.”
Ulusal bidiriye imza atan Tamer Levent ise şu ifadeleri kullandı: “Tiyatro düşünmediklerimizi hatırlatıp, bizleri yüzleştirir. Ezberlenmiş bilgilerimizle; din, dil ve ırk ile bütünleştiremediğimiz; nedenlerini sorgulamadığımız konuları, insan olma ortaklığında, ders vermeden sorgular. Tiyatro ve onun mayası olan drama, düşüncelerimizi harekete geçirir. Yaşamın sanatının gelişip değişmesine engel olan unsurları fark etmemize neden olur. Bunlar, kişisel ya da dünya genelinde engeller olabilir. İnsanlık bu çağda yaratılan savaşların da, çocuk katliamlarının da kurgulandığının farkında artık. Ama dünyayı var eden insan aklı ve draması bize her dönemde çözümler üretmeyi öğretmedi mi? Önemli olan bilgileri ezberlemek değil, düşünce geliştirmek ve uygulamada kullanmaktır. Tiyatro ve drama bize bunu fark ettirir. Örgün eğitim sistemlerine öneride bulunur. Yaşamda var olan ve çözülmez görülen sorunları irdelemek ve çözüm üretmek süreçleri yaratır.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm mekanlarında kutlarken özel tiyatro salonları da dolu ve coşkuluydu. Zorlu PSM’de başrollerini Melisa Sözen, Ülkü Duru ve Müfit Kayacan'ın paylaştığı ve rejisörlüğünü Hakan Emre Ünal'ın üstlendiği “Aile Yalanları” ve URBAN Care sponsorluğunda sahnelenen başrollerini Uraz Kaygılaroğlu ve Nezaket Erden’in üstlendiği; Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı Aşık Shakespeare dikkat çeken yapımlar arasındaydı. Yıl boyunca Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment’ın iş birliğinde hayata geçen oyunların sponsorluğunu üstlenen URBAN Care, her sezon kapalı gişe oynanan “Amadeus” ve Meghan Tyler tarafından kaleme alınan ve yönetmenliğini Mehmet Ergen’in üstlendiği “Timsah Ateşi” oyunlarının ana sponsoru; Küheylan ve Aşık Shakespeare oyunlarının yan sponsoru ve ayrıca Zorlu PSM, Craft, ve Freestage ortak prodüksiyonuyla İbrahim Çiçek’in yönetmenliğindeki “Balina'nın da sponsoru olarak bu sezon tiyatroya sunduğu destekle dikkat çekiyor.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nün ilgi uyandıran diğer yapımları arasında DasDas’ta Goethe-Institut İstanbul desteğiyle sahnelenen Alman yazar Olga Bach’ın oyunu TITUS KOMPLEKS; Moda Sahnesi’nde Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla sahnelenen ‘Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı’ ve Kadıköy BOA Sahne’de Ülkü Tamer imzalı, İKSV Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü sahibi ‘Tarihte Yaşanmamış Olaylar’ yer alıyor.