69 ülkeden 530 başvuru arasından seçilerek 12 proje arasına giren “Müzikte Eşitlik Projesi”yle Kreşendo, Türkiye’den UNESCO’nun Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Fonu’nu almaya hak kazanan ikinci kültür ve ilk müzik kurumu olmasıyla dikkat çekiyor.
Proje, müzik sektöründeki farklı ihtiyaçları tespit ederek bir eğitim programı tasarlamak, adil ve sürdürülebilir bir müzik endüstrisi yaratma konusunda öncü olmayı amaçlıyor.
Müzik endüstrisindeki ihtiyaç ve zorluklar üzerine yürütülen araştırmalar ve gelişime tam destek
Sektör paydaşlarının ihtiyaçlarını tespit etmek için müzisyen, müzik stüdyosu ve mekân sahipleri gibi endüstrinin içinde varlığını sürdüren kişiler etrafında araştırmalar gerçekleştirilecek. Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’e odaklanarak, karşılıklı şehir analizleri ve yurtdışından da iyi örneklerin yer aldığı araştırma raporu UNESCO ve İBB Kültür desteğiyle hazırlandıktan sonra, bölgesel farklılıkların ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin müzik sektöründe oluşturduğu sorunların mercek altına alınması planlanıyor.
Temel amacın fırsat eşitliği yaratmak olduğu proje kapsamında, raporlardaki bulgulardan hareketle, sektör içindeki sorunları aşma amacıyla buluşmalar ve eğitim programları düzenlenecek.
Sektörde yer alan kişiler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek ve işbirliğini teşvik etmek üzere “sektör buluşmaları”nın düzenlenmesi planlanıyor. Müzik sektöründe uzun süreçte katkı sağlama potansiyeli olan kültür politikalarının oluşumu teşvik edilecek ve bu amaç doğrultusunda bir rapor hazırlanacak. Bu bağlamda projenin, Türkiye genelinde dönüştürücü bir etki yaratması bekleniyor.
Proje Eylül 2024 ve Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.