Arşivlik bir çalışma
Yüz yıldır müziği, icracısının yanında olmadan ve istediğimiz zaman dinlememize imkân tanıyan müzik taşıyıcı formatlara bir vefa borcu, yüz yıllık müzik tarihimize bir saygı duruşu ve koleksiyonerler için bir hazine... İBB Kültür AŞ’nin projesi MÜZİK TR100, Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne müzikal ve kültürel dönüşüme ışık tutan şarkıları kendi dönemlerinin fiziksel formatlarında ilk kez bir araya getiriyor. Kiminin hiç duymadığı ya da asıl formatında dinlemediği, kimini çocukluğuna, gençliğine, götüren, bazılarının ise daha dün dinleyip diline takılan şarkılar; taş plak, 45’lik, kaset, CD, LP ve dijital formatlarda, koleksiyonluk bir sette sunuluyor.
Uzun bir araştırma ve çalışmanın ürünü olan bu set, müzik tarihimizi 1923-1959 (3 ayrı 10 inç plak), 1960-1969 (8 ayrı 45’lik plak), 1970-1979 (çift uzunçalar plak), 1980-1989 (kaset), 1990-1999 (çift CD), 2000-2009 (çift CD), 2010-2019 (uzun çalar plak) ve 2020 sonrası ve fiziki formata sığmayan daha nice şarkıyı dijital platformlarda derlenen dinleme listelerinden oluşuyor. Bağımsız müzik yazarları Aylin Güngör, Cem Kayıran, Cemal Ünlü, Derya Bengi, Ekin Saraç, Gökhan Akçura, Hakan Dedeoğlu, İzzet Öz, Murat Meriç, Müjde Yazıcı’dan oluşan bir kurul tarafından titiz bir çalışmayla seçilen şarkılar arasından oluşturuldu. Kurul, tür ayrımı gözetmeden, dönemine damga vurmuş şarkılar arasından derledi.
“Bak bir varmış bir yokmuş eski günlerde”
165 sanatçıdan 165 şarkıyı bir araya getiren MÜZİK TR100 seti, Cumhuriyet tarihinin taş plağa ilk kayıt yapan sanatçılarından Lale-Nerkis Hanımlar’ın “Güzel Sevda Gecesi Gül Mestimize” ya da Âşık Veysel’in anıtlaşmış eseri “Uzun İnce Bir Yoldayım” gibi eserlerin yanı sıra Ali Rıza Binboğa’nın “Yarınlar Bizim” ve Orhan Gencebay’ın “Bir Teselli Ver” gibi şarkıları da içeren, her rengi barındıran bir çalışma. Öyle ki, 80’lerden Belkıs Akkale, Sezen Aksu, Şivan Perwer; 90’lardan Levent Yüksel, Mirkelam, Yıldız Tilbe, Athena; 2000’lerden Ceza, Duman, Mercan Dede, İlhan Şeşen; 2010’lardan Mabel Matiz, Gaye Su Akyol, Ezhel gibi isimleri aynı kutuda bir araya getirerek 100 yılın müzikal panoramasını sunuyor. Cumhuriyet’in modernleşme projesinin müziğe yansımasından Türk halk müziğinin yaygınlaşmasına, arabesk müziğin ortaya çıkışından popüler kültürün müziğe etkisine uzanan bir izlek oluşturuyor. MÜZİK TR100, bu sayede Türkiye’nin müzik mirasını dünya çapında tanıtarak kültürel zenginliğimizi daha geniş bir kitleye ulaştırmayı da hedefliyor.
4 CD, 1 kaset, farklı boyutlarda 14 plak ve 1 kitaptan oluşan, İstanbul Kitapçıları ve bağımsız plak dükkânlarında satışa sunulacak set, müzikseverler ve koleksiyonerle buluşmak için gün sayıyor.