Galerist, küratör Anlam de Coster’in hazırladığı Yanardağ Sevdalısı sergisini 13 Mart’ta sanatseverlerle buluşturuyor. Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Avrupa ve Türkiye’den 40’a yakın sanatçının katılımıyla gerçekleşen sergi, yanardağların hem yaratıcı hem de yıkıcı gücünü merkezine alarak, bu doğa olayının evrensel sembolizmini inceliyor. 18. yüzyıldan günümüze uzanan geniş bir seçki sunan sergide, 15’ten fazla sanatçının bu sergi için özel olarak ürettiği eserler de ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Jen Hitchings
24 Saat (Yellowstone, Devedikenleriyle), 2024
Panel üzerine yağlıboya
61 x 91,5 cm
Sanatçının ve Taymour Grahne Projects’in izniyle
Tarih boyunca insanlık, yanardağların hem büyüleyici hem de korkutucu doğasıyla karşı karşıya kaldı. Yok oluşun habercisi olmalarının yanı sıra, yeniden doğuşun da simgesi olan volkanlar, paradoksal bir güç barındırıyor. Dünya’nın oluşum sürecinde kritik bir rol oynayan bu doğa olayları, gezegenimizin yaşanabilirliğini şekillendirmeye devam ediyor.
Günümüzde Etna, Kilauea, Stromboli ve Sýlingafell gibi yanardağlardaki hareketlilik ve Santorini’nin olası bir yeniden uyanışı, küresel belirsizlik çağında adeta apokaliptik bir arka plan oluşturuyor. Yanardağlar, doğanın kontrol edilemez gücünü ve insanın kırılganlığını hatırlatırken, aynı zamanda kaostan doğan dönüşüm ve verimliliğin de simgesi olmaya devam ediyor.
Sergi, Susan Sontag’ın Yanardağ Sevdalısı adlı romanından ilham alarak, alegorik bir yanardağ inşa ediyor ve sanatçılara bu güçlü sembolün farklı katmanlarını keşfetme fırsatı sunuyor. Psikolojik, mitolojik ve kültürel yönleriyle ele alınan yanardağ imgesi; bastırılmış arzular, bilinçdışı güçler, dönüşüm ve arınma gibi kavramlarla ilişkilendiriliyor. Mitolojide tanrılar, ruhlar, simya ve kozmik güçlerle bağdaştırılan volkanlar, yeraltı dünyasına açılan bir kapı ve yeniden doğuşun eşiği olarak da görülüyor.

Yıldız Moran, İsimsiz (Ağrı, Türkiye), 1957
Arşivsel pigment baskı
14 x 14 cm
Ed. 3 + 1 AP
Yıldız Moran Arşivi ve Galeri Nev’in izniyle
Bu çok boyutlu yaklaşımla şekillenen Yanardağ Sevdalısı sergisi, sanatçıların volkan metaforunu nasıl yorumladığını gözler önüne seriyor. Sergide, Melike Abasıyanık Kurtiç, Beatrice Arraes, Dalya Baruh, Hera Büyüktaşcıyan, Alex Červený, Sophie Dries, Azzurra Galatolo, Ahmet Doğu İpek, Yıldız Moran, Lara Ögel, Elif Uras ve Burcu Yağcıoğlu gibi isimlerin yanı sıra, Türkiye’de ilk kez sergilenecek 19 sanatçının eserleri yer alıyor.
Sergi, İstanbul Brezilya Başkonsolosluğu, Instituto Guimarães Rosa, Tiziana Terenzi ve Marmara Grubu’nun değerli desteğiyle gerçekleşiyor.
Yanardağ Sevdalısı, 26 Nisan’a kadar Galerist’te ziyaret edilebilir.