İsviçre ve Kuzey Ülkeleri, dünyanın en etkili sanat platformu olan 2026 Venedik Bienali (9 Mayıs-22 Kasım 2026) için sanatçı seçimlerini açıkladı.
Proje açıklamasına göre İsviçre, “hoşgörü ve aidiyetin koşulları ile olanaklarını” ve toplumsal bölünme biçimlerini inceleyen altı “kültür uygulayıcısı”ndan oluşan bir grup tarafından temsil edilecek. Bu kişilerin beşi-Gianmaria Andreetta, Luca Beeler, Nina Wakeford, Miriam Laura Leonardi, Lithic Alliance ve Yul Tomatala- açık çağrı yoluyla seçildi.
Gianmaria Andreetta, Hollanda'da yaşayan bir yazar ve sanatçı; Nina Wakeford ise sanatçı, sosyolog ve Londra Üniversitesi Goldsmiths Sanat Bölümü'nde profesörü. Lithic Alliance, 2020 yılında sanatçı Daniel V. Keller ve Ecole Cantonale d'Art de Lausanne'da fotoğrafçılık eğitimi alan Yul Tomatala tarafından kurulan bir sanat kolektifi. Ayrıca, sanatçı Miriam Laura Leonardi'yi 2020'de İsviçre'nin yükselen sanatçı ödülüne aday gösteren Societe Generale finansal hizmetler grubundan yapılan açıklamada, Leonardi'nin “sosyal kodları genellikle ironik, kendine atıfta bulunan ve feminist bir bakış açısıyla incelediği” vurgulandı.
Birlikte Yaşamanın Bitmemiş İşi (The Unfinished Business of Living Together) başlıklı İsviçre sergisi, “bir arada var olmanın çağdaş yöntemlerini keşfedecek”. Enstalasyon, İsviçre televizyon programı Telearena'nın 1978'de yayınlanan ve eşcinsellerin cinsel yönelimlerini ve toplumdaki yerlerini muhafazakâr izleyicilerle tartıştıkları bir bölümünden esinleniyor.
Bu arada, İskandinav Ülkeleri üç sanatçı tarafından temsil edilecek. Sanatçıyı temsil eden Perrotin Gallery'den yapılan açıklamaya göre, Çek doğumlu Klara Kristalova, İskandinav hikâye anlatıcılığından ilham alarak “hamlığı, kırılganlığı ve insanlığı” çağrıştıran seramik heykeller yaratıyor. Finlandiya doğumlu Benjamin Orlow'un pratiği ise heykel, video ve enstalasyonu kapsıyor. Bienal bildirisinde, “Heykelleri genellikle anıtsaldır ve yalnızlığı ya da hayatın döngüsel doğasında var olan metamorfozu somutlaştırır,” deniyor. Üçüncü sanatçı Tori Wrånes, kendisini “transmedyal bir sanatsal pratiğe” sahip bir “vokalist” olarak tanımlıyor ve sesler, müzik aletleri, kostümler, aksesuarlar, mimari ve heykeller kullanarak görünüşünü deforme ettiğini ve yeni ritüeller ve rüya gibi takımyıldızlar yarattığını,” ekliyor.
Bienal açıklamasında, “Pavyona ilgi çekici ve dönüştürücü bir bakış açısı getirmek amacıyla, İskandinav mitolojileri ile kimlik, kültürel hayatta kalma ve cinsiyet eşitliği gibi daha geniş küresel bağlamları bir araya getireceklerdir,” denildi. 2026 sunumunun küratörlüğünü Helsinki'deki Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi'nin baş küratörü Anna Mustonen üstlenecek.
İskandinav Ülkeleri sergisi, Kiasma tarafından İsveç'teki Moderna Museet ve Norveç'teki OCA - Office for Contemporary Art işbirliğiyle hazırlandı. Proje, sanat ve bilim girişimlerine fon sağlayan Saastamoinen Vakfı tarafından destekleniyor. İskandinav Pavyonu, 1962 yılından bu yana Norveç, İsveç ve Finlandiya tarafından paylaşılıyor.