Ahmet Güneştekin’in Kayıp Alfabe adlı sergisi, Artİstanbul Feshane'de 17 Ocak’ta açıldı ve 20 Temmuz tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) desteklediği bu sergi, sanatçının toplumsal süreklilikleri ve kırılmaları izleyerek geçmiş olayları güncel meselelerle ilişkilendirdiği çalışmalarını bir araya getiriyor.
Christoph Tannert’in küratörlüğünde hazırlanan Kayıp Alfabe, Güneştekin’in hafıza, göç nesneleri, sesler, görüntüler, malzeme müdahaleleri ve üstkurmaca yapılarla harmanladığı disiplinlerarası eserlerinden oluşuyor.
Sergi, coğrafyasını değiştirmek zorunda kalmış insanların belleklerini taşıyan nesnelerden oluşturulmuş enstalasyonlar, izleyiciyi kişisel ve toplumsal geçmişin acı verici yüzleşmeleriyle buluşturan hafıza çalışmaları ve tarihsel anlatıyı genişleten mikro-ritmik yapılarla tasarlanmış video ve ses çalışmalarına yer veriyor. Sanatçının taş, metal, kumaş gibi malzemelerle oluşturduğu heykelsel yapıtlar ve mitleri yorumladığı tuval eserleri de sergide görülebilir.
Kayıp Alfabe, taş ve metalin birleşimiyle yaratılan heykeller ve enstalasyonlarla, izleyiciyi mekânın içinde birden fazla perspektiften eserleri keşfetmeye davet ediyor. Güneştekin’in eserleri, geçmişle hesaplaşma, dil ve kültürlerin dinamiklerini irdeleyerek, sanatın dönüşümünü gözler önüne seriyor.

Yoktunuz, 2017
© Ahmet Güneştekin
Serginin bir parçası olarak Bin Yılların Tanıkları adlı bölümde, Güneştekin’in Anadolu'nun üç bin yıllık kültürel mirasını referans alarak ürettiği tuval ve bronz eserler sergileniyor. Sergi aynı zamanda bir kültür projesi olarak DG Art Project iş birliğiyle ve Yıldız Holding ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Güneştekin'in bu büyük ölçekli sergisi, ziyaretçilerini sadece geçmişin izleriyle değil, aynı zamanda geleceğin estetik olanaklarıyla da buluşturuyor. Sergi kitabı, Murat Ülker’in önsözü ve Christoph Tannert’in küratöryel yazısıyla yayınlanıyor. Kitapların geliri ise Güneştekin Vakfı tarafından desteklenen sanat öğrencilerine ve okullara bağışlanacak.