Dijital uzman Haydn Corrodus, yapay zekânın yükselişinden, influencer kültürünün sanat dünyasına yavaş yavaş girmesine kadar, sektörün 2025 yılında sosyal medyadan bekleyebileceği trendlere ilişkin öngörülerini paylaşıyor.
Yapay zekânın büyüme sancıları
Kültür kurumları, daha uzun videolardan kısa klipler üretmekten, ilgi çekici metinler kurgulamaya kadar içerik oluşturmalarını kolaylaştırmak için YZ araçlarını giderek daha fazla kullanacak. Kamuoyu, özellikle sanatta YZ kullanımıyla ilgili huzursuzluk duymaya devam ederken, kuruluşlar kendi içlerinde yönergeler oluşturmayı düşünmeli ve izleyicileri için feragatnameler veya perde arkası bilgiler gibi şeffaf bir iletişim stratejisi oluşturmalıdır. Açık ve esnek olun. Ekibiniz YZ araçları konusunda güven ve deneyim kazandıkça, bu yönergeler de muhtemelen gelişim gösterecektir. Düzenli gözden geçirmeler ve güncellemeler, kurumsal değerler ve teknolojik gelişmelerle uyumlu kalmaya yardımcı olabilir. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, The Arts Marketing Association'ın (Sanat Pazarlama Derneği) bir politika şablonu var.
Niş kalmaya çalışmak
İleri görüşlü kuruluşlar, niş topluluklarla daha derin ilişkiler kurmaya ve ilgili kitlelerde yankı uyandıran özel içerikler oluşturmaya odaklanacak. Gösterişli takipçi sayısı yerine kaliteli kitle takibine öncelik vermeye yönelik bu değişim, yeni dijital tabanlı gelir akışlarına kapı aralayacak. YouTube, Discord ve Instagram gibi platformlar başarılı topluluklar oluşturmanın anahtarı olacak. Yayın kanalları ve hesapların, özel mesajları veya duyuruların yalnızca belirli takipçilerle paylaşılmasına olanak sağlayan “yakın arkadaşlar” özelliği gibi araçlar bu büyümede önemli olacaktır. Unutmayın, niş ille de küçük anlamına gelmez. Örneğin, Sacramento History Museum, TikTok sayfasının 2,8 milyon takipçisi sayesinde, öncelikli olarak basılı yayınına odaklanan küresel bir takipçi kitlesi oluşturmuştur.
Trend belirleme
Kültür kuruluşları dikkat çekmek, sohbetleri ve katılımı artırmak için meme kültürünü ve viral trendleri benimsemeye devam edecek. Southbank Centre ve Beamish Museum gibi sanat alanları, viral anların kültürel versiyonlarını başarıyla üretti. Beamish “Z kuşağı pazarlama senaryosu yazdığında” trendinin kendi versiyonunu yaratırken, Southbank “Brat summer” ve “So demure, so mindful” trendlerini tek bir gönderide zekice birleştirdi! Daha fazla kurumun gündemi yakalamak için eğlenceli ve güncel içerikler denemesini bekliyoruz.
Influencer gücü
Yaratıcı ekonomi genişledikçe, daha fazla kültür kuruluşu influencer'lar ve fikir öncüleriyle işbirliği yapacak. Tate, National Gallery ve Barbican gibi kültür devlerinin hepsi, içerik ve büyüme stratejilerinin bir parçası olarak influencer pazarlamasını benimsedi. Sektörün geri kalanının da aynı yolu izleyeceğini düşünüyorum. Niş influencer'larla bağlantı kurmak için özel influencer paketleri oluşturulacak. Bu trend aynı zamanda kuruluşları daha fazla platform bazlı, özgün içerik yaratmaya itecek: lo-fi estetiğini ve içeriğini düşünün.
Video hükmediyor
Daha uzun video içerikleri sosyal medya hikâye anlatımının temel unsurlarından biri haline geliyor. TikTok ve Instagram gibi platformlarda, 90 saniyeyi aşan videolar sıklıkla “sizin için” ve “keşfet” akışlarında görünerek daha derin etkileşim fırsatları sunuyor. Video hikâye anlatımı teknikleri geliştikçe, kültür kuruluşları da kitlelerini eğitmek için kısa biçimli içeriklerin yanı sıra daha uzun videoları benimsemeli ve tercih ettikleri platformların yapısına bağlı kalmaya devam etmeli. Tank Museum, TikTok, YouTube ve YouTube Shorts için kısa ve uzun biçimli videoların iyi bir kombinasyonunu oluşturarak, video içeriği oluşturmayı ince bir sanat haline getiren kuruluşlara iyi bir örnek teşkil ediyor.
- Haydn Corrodus, ABD merkezli bir dijital danışman ve sanat kuruluşları için sosyal medya uzmanıdır.