7-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan Art Cologne, bu yıl zorlu bir piyasayla karşı karşıya.
Alman ekonomisi zor durumda, küresel sanat piyasası zayıfladı ve Alman tüccarların iç ticarete yeni bir soluk getirmesini umdukları sanat satışlarındaki KDV indirimi önümüzdeki yıla kadar yürürlüğe girmeyecek.
Alman ekonomisi bu yıl üst üste ikinci kez küçülmeye hazırlanıyor. ArtTactic tarafından hazırlanan rapor, bu yılın uluslararası sanat satışları için zor geçtiğini gösteriyor. Christie's, Sotheby's ve Phillips'teki müzayede satışlarındaki toplam, yılın ilk yarısı için 2023'e kıyasla %27 düşerken, fuarın direktörü Daniel Hug bu kasvetin Art Cologne öncesinde de etkili olduğunu söylüyor.
Hug, Seul ve New York’taki erken sonbahar fuarlarından elde edilen düşük satış oranlarıyla birleşen mevcut ekonomik havanın bir grup galericiyi “korkuttuğunu” söylüyor ve bu yaz on galerinin finansal zorluklar nedeniyle Art Cologne’dan çekildiğini de ekliyor. Çekilen galerilerin yerleri, yeni galerilerle dolduruldu. Hug ise bu duruma karşılık, bu zor koşullara rağmen bu yılki edisyonun başarılı olacağına dair inancını koruduğunun altını çiziyor. Geçen yıl 173 katılımcının yer aldığı fuar, bu yıl 165 galeriye ev sahipliği yapıyor. Hug, bunun “sağlıklı bir adaptasyon ve sanat piyasasının mevcut durumunun bir yansıması” olduğunu söylüyor.
Hug, “Bu yılın da bir önceki yıl gibi olmasını bekliyorum, ki geçen yıl iyi geçmişti,” diyor. “İlk kez 1 milyon avronun üzerinde üç satış yapmıştık. Bu yıl genç galerilerden daha fazla başvuru aldık, bu nedenle de Neumarkt bölümümüzdeki katılımcı sayısını 20’den 26’ya çıkardık.”
Uzun zamandır süregelen talep
Sanat eseri satışlarında KDV'nin mevcut %19 oranından %7'ye indirilmesi, parlamentodan geçmesi halinde Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek. Geniş bir vergi mevzuatı paketinin parçası olan tasarının, bu ay her iki meclis tarafından da onaylanması bekleniyor.
Vergideki indirim oranı, diğer ülkelerdeki rakiplerine göre dezavantajlı olduklarını söyleyen Alman sanat tacirlerinin uzun süredir dile getirdikleri bir talep. Almanya 2014 yılına kadar sanat satışları için %7'lik bir orana sahipti, ancak sanatın Avrupa Birliği direktifinde indirimli orana uygun mal ve hizmetler listesinden çıkarılmasıyla birlikte sanat eserlerine de %19'luk genel KDV oranı uygulanmak zorunda kalındı. 2022'de yeni bir direktif, indirimli oranın yeniden uygulanmasına izin verdi.
Hug, KDV oranlarında yapılacak indirimin Art Cologne satışları üzerinde negatif bir etkiye sahip olmasını beklemediğini söylüyor. “Sanat fuarlarında satış süreci üç ila altı ay arasında sürüyor,” diye belirtiyor. “Koleksiyonerlerin ocak ayından sonra fatura talep edeceklerini öngörüyorum,” diyor.
Alman sanat galerileri birliği BVDG'nin Genel Müdürü Birgit Maria Sturm ise, KDV oranındaki indirim için “tünelin sonundaki ışık” . Galeriler çok zor zamanlar geçirdiler. Bu zorluklara karşı dayanıklık kazandılar çok cesurlardı. Bu, onların omuzlarından büyük bir yükün kalkması demek,” diyor.
Hug, Alman pazarının yüzeyin altında da varlığını korumaya devam ettiğini düşünüyor. Ona göre küresel sanat piyasasında son dönemde yaşanan gerilemenin en büyük nedeni, yatırımcıların, çoğu ABD’den olmak üzere, piyasadan ayrılması. “Bu bir tashihtir,” diyor.
“Bu Almanya'yı nasıl etkiliyor?” diye soruyor. “Gerçekten etkilemiyor. Alman sanat piyasasının büyük kısmı profesyonel sınıftan oluşuyor. Çok sayıda satış gerçekleşiyor ama bunlar milyonluk fiyatlar değil. Ayrıca, sanat eseri satın almak için yılda bir kez Köln'e gelen aileler de var.”
Art Cologne, 1967'den bu yana dünyanın en eski sanat fuarı olarak ekonomik zor zamanlara dayanabileceğini kanıtladı. Hug, “Frieze veya Basel'in ihtişamından yoksun olabilir. Ancak bu fuarlar "şık" olmasalardı, bu zamana kadar hayatta kalacaklarından şüpheliyim,” diyor.