İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ’nin kamusal sergi alanı olan Taksim Sanat, Taksim metrosu girişinde, -1. katta yer alıyor. Şehrin en işlek noktalarından birinde özgün ve bağımsız sanatçılara da destek olmak amacını taşıyan galeri açıldığı günden bu yana İstanbul'un en uğrak sanat galerilerinden.
Kâr amacı gütmeyen ve bulunduğu konum itibarıyla her kesimden izleyiciyi ağırlayan bir sanat galerisi olan Taksim Sanat, bugüne kadar düzenlediği onlarca serginin yanı sıra fuar katılımları, gençlere yönelik yarışmalar, sanatçı söyleşileri, diğer galerilerle işbirlikleriyle de güncel sanat sahnesinin önemli temsilcileri arasında yer alıyor.
Çağdaş, geleneksel ve dijital sanatın buluşması
Galerinin odaklandığı alanlar da izleyici kitlesi gibi çok çeşitli. Çağdaş, dijital ve geleneksel sanat bir arada izleyiciyle buluşuyor. Nitekim galeri bugüne kadar çağdaş sanatımızın güçlü isimlerinin küratörlüğünde düzenlediği onlarca sergide, performans, dijital ve disiplinlerarası çağdaş sanat alanlarında üretim yapan sanatçılara alan açtı.
Erdal Ateş Doğu-Batı Divanı başlıklı kişisel sergisinde geçmiş ve modern sanat anlayışını birleştiren hat sanatını izleyiciyle buluşturdu. Hollandalı fotoğraf sanatçısı Scarlett Hooft Graafland’ın Tuz Gölü sergisi, Hollanda-Türkiye Dostluk Antlaşması’nın 100. yılı kapsamında geçtiğimiz mayıs ayında Taksim Sanat’taydı. Beral Madra’nın kürat.rlüğünü üstlendiği, Ferhat Özgür’ün sanat danışmanlığını yaptığı Kimlik Göstergeleri sergisi ise 25 genç sanatçının özgün eserlerini bir araya getirdi.
Taksim Sanat’ın Piramid Sanat işbirliğiyle, Bedri Baykam’ın küratörlüğünde gerçekleştirdiği 100 Yıl Perspektifinde Sanat: Türkiye’de Modern ve Çağdaşın Serüveni sergisi, aralarında İbrahim Çallı, Mihri Müşfik, Namık İsmail, Cemal Tollu, Fahrelnissa Zeid, Fikret Muallâ, Ali Avni Çelebi, Nurullah Berk, Hale Asaf, Sabri Berkel, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Ferruh Başağa, Şükriye Dikmen, İlhan Koman’ın da olduğu 81 sanatçının eserlerini bir araya getirdi. Belkıs Mustafa’nın “Kavun ve İncir” adlı eseri de 100 yıl sonra ilk kez bu sergiyle Taksim Sanat’ta gün yüzüne çıktı.
Sanatçı İbrahim Coşkun’un Ben Anadolu başlıklı kişisel sergisi Eylül 2023’te Taksim Sanat’ta yer aldı ve ziyaretçileri, Anadolu’nun izlerini ve sanatçının kişisel hikâyesini bir araya getirerek, geçmiş ve geleceğin buluştuğu bir evrene taşıdı.
Galeri, fotomuhabir Faik Şenol’un insan ve şehir manzaralarına odaklandığı Bir Zamanlar İstanbul; Begüm Güney’in küratörlüğünde, 17 sanatçının renksizliğin fiziksel somutluğunu oluşturan sonsuz-sınırsız algısını yansıtan eserlerini bir araya getiren Bir Işık Hüzmesi Üzerine; küratörlüğünü Banu Seyhan’ın üstlendiği, 1001 Gece Masalları’na atıfta bulunarak 15 kadın sanatçının eserlerinden oluşan 1002. Gece ve Derya Yücel küratörlüğünde 13 sanatçının ses, ışık ve video yerleştirmeleri olan Boşlukta Mevcut gibi sergilere ev sahipliği yaptı.
Günümüzün yükselen disiplinlerinden dijital sanata da yer vermeye özen gösteren galeri, 2022 yazında Ecem Dilan Köse’nin NFT eserlerini bir araya getiren Cryptomarbles sergisini ağırladı. Üretken sanatta kullanılan algoritmaların doğadaki oluşum, dağılma, birleşme gibi desenlerle nasıl benzerlik gösterdiğine vurgu yapan sergi 10 dijital sanat, 1 AR ve 1 interaktif çalışmayı meraklısıyla buluşturdu.
Sergilerin yanı sıra, 212 Photography Istanbul, Contemporary Istanbul, CI Bloom, Artweeks Istanbul gibi fuar ve etkinliklere katılımı, belediyeye bağlı bir sanat galerisi olan Taksim Sanat’ı güncel sanat sahnesinde benzersiz bir konuma taşıyor.
Genç sanatçılar için bir alan
Genç sanatçıların eserlerini izleyiciyle buluşturmak ve onları üretmeye teşvik etmek amacıyla düzenlediği sergiler, yarışmalar ve etkinlikler Taksim Sanat’ın benzerlerinden ayrılmasını sağlıyor.
Taksim Sanat, ismini Taksim’in özellikle gençlerin buluşma noktası olmasından yola çıkarak alan Genç Buluşmalar sergileriyle farklı disiplinlerdeki onlarca genç sanatçının 100’ü aşkın eserini izleyicilerle buluşturdu.
Galeri, Gençlere Alan Açık başlığıyla düzenlediği farklı temalardaki resim yarışmalarıyla güncel sanata yeni genç isimler kazandırmak konusunda da oldukça istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Cumhuriyet’in 100. yıl kutlamaları kapsamında hayata geçirilen yarışma, “resim” ve “medya sanatı” temalarıyla şimdiye dek iki kez düzenlendi. Yarışma sonunda seçilen sanatçıların eserleri Taksim Sanat’ta sergilendi. İBB Kültür AŞ, gelecek tarihlerde Gençlere Alan Açık yarışmalarının üçüncüsünü “fotoğraf” alanında ger.ekleştirmek üzere planlamalar yapıyor.
Taksim Sanat, kumaş baskı, dokuma, heykel ve resim gibi farklı disiplinlerden genç sanatçıların galeriyi bir atölye gibi kullanarak üretim aşamalarını ziyaretçilerle canlı olarak paylaştığı, geniş bir kitleyle buluşma fırsatı yakaladığı Açık Stüdyo Günleri etkinliğiyle de sanatçıların sanatseverlerle doğrudan etkileşime girmesine olanak tanıyor. Üretim süreçlerini anlık olarak izleyen ziyaretçiler de sanatın dinamik dünyasıyla direkt bir bağ kurma fırsatı elde ediyor.