İstanbul Modern’in yeni binasına LEED Gold sertifikası
İstanbul Modern’in geçen yıl taşındığı Galataport’taki Renzo Piano imzalı yeni binası, çevre dostu ve sürdürülebilirlik kriterlerine uygunluğu değerlendirilerek LEED Gold sertifikası almaya hak kazandı.
Müze binasının bu sertifikayı kazanmasını sağlayan donanımlar arasında, seyir terasında yer alan güneş panelleriyle enerji kullanımının yüzde 8’inin karşılanması, akıllı ısıtma otomasyonu sayesinde enerji verimliliğinin artırılması, dış ısıyı dengelemek amacıyla dış cephede çeşitli cam kombinasyonlarının yer alması, değişken hava debi sistemi (VAV) ve bina yönetim sistemiyle (BMS) donatılması ayrıca hem ısıtma hem de soğutma sistemi olan merkezî deniz suyu tesisiyle su tüketimini büyük ölçüde azaltması yer alıyor.
Sertifika, ön koşulları sağlayan yapılar için ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından yapılan değerlendirme ve puanlama sonucunda veriliyor. Puanlandırılan kriterler, Yalın, Gümüş, Altın ve Platin olarak belirlenen puan aralıklarına göre sınıflandırılıyor.
İstanbul’da Sakıp Sabancı Müzesi ve Koç Çağdaş Sanat Müzesi de LEED Gold sertifikası alan yapılar arasında yer alıyor.
Rami Kütüphanesi’nde “Biyografi Kitaplığı” kuruluyor
2023 yılında Rami Kışlası’ndan kütüphaneye çevrilen Rami Kütüphanesi’nde, Biyografi Enstitüsü’yle imzalanan protokol kapsamında bir Biyografi Kitaplığı oluşturulacak. 10 bine yakın biyografi kitabının yer alacağı ve araştırmacılara hizmet edecek kitaplık, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Seminer, söyleşi, panel gibi etkinliklerin de düzenlenmesi planlanan kitaplık, yakın zamanda hizmete açılacak.
Bugün Rami Kütüphanesi’nin bulunduğu bölge, 17. yüzyılda çiftlik olarak kullanılmış, Osmanlı sultanlarının gezilerinde biniş-i hümayun alanı olarak işlev görmüş. 19. yüzyıldan itibarense kışla olarak hizmet vermeye başlamış ve 1977 yılında mülki idareye devredilene kadar askerî amaçlarla kullanılmaya devam etmiş. 2014 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, 2023 yılında tamamlanarak kütüphane olarak hizmete açılmıştır.
Ara Güler’in “insan manzaraları” Macaristan’da
Ara Güler arşivinden, farklı insan manzaralarına odaklanan fotoğraflar , Türkiye-Macaristan kültür yılı kapsamında Budapeşte’deki Robert Capa Contemporary Photography Center’da On Life (Hayat Üzerine) sergisiyle izleyicilerle buluşuyor. Ara Güler Müzesi’nin Macaristan’daki ilk sergisi olma özelliği taşıyan On Life, Güler’in objektifinden İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden hayatın her alanından anları izleyiciye sunuyor.
Sergide Ara Güler’in kariyeri boyunca ürettiği en bilinen fotoğraflarından, sanatçının, “İnsan olmadığı zaman hayat olmaz,” sözünden esinlenerek hazırlanmış bir seçki de yer alıyor. Beraberinde kontakt baskılar ve kamera gibi objeler de sergileniyor. Sergi, 15 Aralık’a kadar Budapeşte Robert Capa Contemporary Photography Center’da ziyarete açık olacak.
Taviloğlu’nun koleksiyonu İstanbul’a yayılıyor
Koleksiyoner Mustafa Taviloğlu’nun 52 yıldır biriktirdiği koleksiyonunu sergileyen Bir Koleksiyoner Hikâyesi sergisi Marcus Graf ve Derya Yücel küratörlüğünde yedi farklı mekânda sanatseverlerle buluşuyor. Sergide 903 sanatçıya ait toplam 2.412 resim, fotoğraf, heykel, video ve enstalasyon yer alıyor. Sergi, Hoca Ali Rıza, Osman Hamdi Bey, Halil Paşa, Süleyman Seyyid, Fikret Muallâ, İbrahim Çallı, Bedri R. Eyüboğlu, Cihat Burak, Komet, Mehmet Güleryüz ve Burhan Doğançay gibi Türk sanatçıların yanı sıra yabancı sanatçıların işlerini de içeriyor. 1972’den bugüne kadar koleksiyona eklenen eserler arasında genç sanatçıların eserlerini görmek de mümkün.
Koleksiyondan yaklaşık 1.600 eser “Tanıdığımız İnsanlar” başlığıyla 19. yüzyıldan günümüze insan ve yaşamına dair görünümleri konu alıyor ve figüre odaklanarak ve Artİstanbul Feshane, Mecidiyeköy Likör Fabrikası ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 300’den fazla eser ise “Yaşadığımız Şehirler” başlığı altında Mecidiyeköy Likör Fabrikası’nda sergileniyor ve kamusal alan, kent, mahalle, ev gibi mekânlara dair bir izlek sunuyor. Ağırlıklı olarak peyzaj/manzara konulu, doğaya odaklanan 400’e yakın eser “İzlediğimiz Manzaralar” başlığıyla Haliç Tersane İstanbul Sanat Müzesi’nde sergileniyor. Sergi kapsamında 20. yüzyıldan günümüze soyut eserlerin bir araya getirildiği “Gördüğümüz Renkler” bölümü ise Müze Gazhane ve Haliç Tersane İstanbul Sanat Müzesi’nde izleyiciyle buluşuyor.
Sergi 15 Aralık’a kadar Artİstanbul Feshane, Haliç Tersanesi (İstanbul Sanat Müzesi), İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Müze Gazhane, Mecidiyeköy Likör Fabrikası, İş Bankası Kibele Sanat Galerisi ve Galeri Eyüpsultan’da ücretsiz görülebilir.