Almanya Sanat Akademisi, ülkedeki gergin siyasi iklimin "demokratik bir ülke için kabul edilemez olan sivil özgürlüklerin ihlaline" yol açtığını söyledi ve "sanatçıların siyasi açıklamalarına dayanarak çizilen aceleci kırmızı çizgilere" karşı uyardı. Son olarak, Alman Yeşiller Partisi'ne bağlı Heinrich Böll Vakfı, The New Yorker'da Gessen'in İsrail'in Gazze'deki askeri harekatını Nazilerin Yahudi gettolarını temizlemesine benzettiği bir makalesinin yayınlanmasının ardından Rus asıllı Amerikalı Yahudi yazar Masha Gessen'e Hannah Arendt ödülünün verildiği törenden çekilmişti. Gessen yine de ödülü 15 Aralık'ta aldı. Der Spiegel dergisine verdiği bir röportajda Gessen, Almanya'daki "susturma kültürünü" değindi.
Sanat Akademisi Başkanı Jeanine Meerapfel yaptığı açıklamada "Siyasi ve kültürel iklim tırmanıyor" dedi. "Sanatsal özgürlük ve sözde iptal kültürü hakkındaki mevcut tartışmalar tehlikeli. Kamusal söylem konular kabul edilemez bir şekilde karıştırılarak ve yanlı iddialarla karakterize ediliyor. Bu karışıklık, demokratik bir ulus için kabul edilemeyecek şekilde sivil özgürlüklerin ihlaline yol açmıştır."
Kasım ayında Saarbrücken'deki Saarland Müzesi Candice Breitz'in bir eserinin sergilenmesini iptal etti ve "Hamas terörünü açıkça bir medeniyet ihlali olarak görmeyen" hiçbir sanatçıyı sergilemeyeceğini söyledi. Yahudi olan Breitz, Hamas'ın saldırılarını açıkça kınadığını ve "şu anda Almanya'daki iklim öyle ki, birçok Alman kendileriyle uyuşmayan Yahudi duruşunu şiddetle kınama hakkını kendinde buluyor" dedi.
Breitz Instagram'da akademinin açıklamasını "muğlak" ve "çok az, çok geç" ifadeleriyle eleştirdi. Açıklamada Orta Doğu ile ilgili tartışmalara özel olarak değinilmediğini ve gösterileri iptal edilen sanatçılarla dayanışma içinde olunduğunun ifade edilmediğini söyledi. Breitz, yönetim değişene kadar akademideki aktif üyeliğini geri çektiğini de sözlerine ekledi.
Breitz, "Sivil hakları kolektif olarak savunmamız... bireysel siyasi duruşlar düzeyinde var olabilecek farklılıklardan daha öncelikli olmalıdır" dedi.
Breitz'in sergisinin iptal edilmesinden bir hafta önce, Mart 2024'te Mannheim, Ludwigshafen ve Heidelberg'de düzenlenecek olan çağdaş fotoğraf sergisi Biennale für aktuelle Fotografie, küratörlerden birinin sosyal medyada yerel yönetimlerin antisemitik olarak nitelendirdiği içerikler paylaşması üzerine iptal edildi.
Her beş yılda bir Kassel'de düzenlenen büyük çağdaş sanat sergisi Documenta'nın bir sonraki organizasyonuna ilişkin planlar, bir sonraki sanat yönetmenini seçmekle yükümlü komite üyelerinden birinin çekilmeye zorlanması nedeniyle topluca istifa edilmesiyle altüst oldu. Ranjit Hoskoté, 2019 yılında imzaladığı ve antisemitik olarak değerlendirilen bir bildiri nedeniyle Alman medyası ve hükümetinden gelen baskılar üzerine panelden ayrıldı. Panelin geri kalan dört üyesi, Almanya'da "farklı bakış açıları, algılar ve söylemler" için "uygun koşullar" görmediklerini söyledi.
İsrail'e yönelik hangi eleştirilere izin verileceği ve hangi kurumların antisemitik ve dolayısıyla kabul edilemez olarak görüleceği konusundaki tartışma, Alman sanat dünyasının üst kesiminde çatlağa neden oldu. Sanat Akademisi'nin açıklamasından bir gün önce, Almanya'daki kültür işverenlerini temsil eden Alman Kulturrat, bu konu yerine Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın antisemitizm tanımına bağlılığını teyit eden bir açıklama göndermeyi tercih etti.
Bu tanıma göre "Antisemitizm, Yahudilere yönelik bir algıdır ve bu algı, Yahudilere karşı duyulan nefret olarak ifade edilebilir. Antisemitizmin sözlü ve fiziksel tezahürleri, Yahudi veya Yahudi olmayan bireylere ve/veya onların mal varlıklarına, Yahudi topluluk kurumlarına ve dini tesislere yönelmiştir."
Antisemitizm örneklerini sıralayan İHRA (Uluslararası Holokost Anma Birliği) "Antisemitizmin tezahürleri, İsrail'in bir Yahudi topluluğu olarak algılandığı şekilde ortaya çıkabilir. Ancak, İsrail'e diğer ülkeler hakkında yapılan eleştirilerle benzer şekilde yaklaşan eleştiri, antisemitik olarak değerlendirilemez."
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği ve yaklaşık 1.200 İsraillinin öldüğü, 240'ının da rehin alındığı vahşetin ardından Hamas'ı hedef alan İsrail askeri saldırılarında Gazze'de 18.500'den fazla kişinin öldüğü bildirilmiştir.