Bu yeni bölüm güncel fotoğrafçılık pratiğinde yer alan sanatçılar, galeriler ve yayınlar vasıtasıyla çağdaş fotoğraf sanatını keşfetmeyi hedefleyerek bu alandaki farklı ifadeleri derinlemesine anlama ve sergilemeyi hedefledi. Photo London’ın Danışma Kurulu üyesi olan ve Sotheby’s Fotoğraf Bölümü’nün eski Direktörü Simone Klein’in uzman rehberliği ve deneyimiyle desteklenen bölüm, güncel fotoğrafçılığın evrensel temalarını yakalamayı ve görsel üretim teknolojilerinin dönüşümünü göstermeyi amaçladı. Bu seneki CIF Dialogues konuşma programlarının ana moderatörlüğünü CI Photo Focus üstlendi. Platformun Danışma Kurul üyeleri arasında Kumru Eren, Tony Ventura, Ansen, Leyla Ünsal, Coşar Kulaksız ve Sarp Kerem Yavuz yer aldı.Dünyanın dört bir yanından gelen yaratıcı ve teknik becerilere sahip fotoğrafçıların çalışmalarını sergileme fırsatı sunan CI Photo Focus, Borusan Contemporary’le yaptığı işbirliği sayesinde günümüz fotoğrafçılığının çarpıcı örneklerini bünyesinde barındıran Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu sanatçılarından oluşan özel bir seçkiyi de fuar ziyaretçileriyle buluşturmanın heyecanını taşıdı. Gelin hep birlikte bu heyecanı desteklemek için hazırladığımız özel seçkiye göz atalım.
1.C.A.M. Galeri, Amar Kılıç
Amar Kılıç’ın İmgeler Ülkesinde isimli fotoğraf serisinden seçtiğimiz kare Kuzey Mezopotamya’da binlerce yıldır uygulanan, ancak son taşıyıcılarıyla birlikte yok olmak üzere olan arkaik bir dövme geleneği deq’in (dak, dek, veşm) son taşıyıcıları olan kadınları temsili sayılabilir. Elleri ve yüzleri mühürlenmiş insanların izinde bedenlere işlenmiş sembollerde kader arayışının yolculuğu ve belki yok olmaya yüz tutmuş bir kültürün izleri olarak görülebilir.
2.In The Gallery, Jacob Gils
Danimarkalı sanatçı Jacob Gils, fotoğrafın bilinen teorik ve teknik sınırlarını araştırarak bu mecranın tam potansiyelini aradığı çalışmalarıyla tanınıyor. En çok ilgi gören serilerinden Hareket serisi, fotografik mecranın sınırlarını zorlamaya duyulan ilgiden yola çıkılarak geliştirdiği ve başlangıçta fotoğrafik türün potansiyeline yönelik bir deney ve araştırma olarak tasarladığı bir çalışma. Parçaların her biri, neredeyse ressamsı bir incelikle, çoklu pozlamalarla zaman ve mekân hissi yaratan tek bir görüntüde katmanlanmış birçok geçici andan oluşuyor. Motifler genellikle doğada bulunan mecazlardan oluşuyor - genellikle kişisel ve özel bir ilişkiden seçiliyor.
3.Borusan Contemporary Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Axel Hütte
Axel Hütte, Borusan Contemporary’nin özel siparişi üzerine 2017 ve 2018 yıllarında Türkiye'yi ziyaret ederek Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias gibi on dört antik kenti içeren bir çekim dizisi tamamladı. Bu proje, sanatçının inisiyatifiyle Didim ve Milet gibi farklı yerleşimleri de içine alarak büyüleyici bir "Asya Minör antik kentleri" projesine dönüştü. Proje kapsamında ortaya çıkan eserler, Axel Hütte'nin fotoğrafçılık anlayışının çeşitli yönlerini birleştirerek bir diyalog oluşturuyor. Seri, fotoğraflarında eski Anadolu medeniyetlerinin kültürel yaşamına dair yeni perspektifler sunuyor.
4.MARTCH Art Project, Ali Sime
Döneminin önde gelen fotoğrafçılarından Alp Sime, çalışmalarında rastlantısal olanın sıra dışılığını kendine özgü görme biçimiyle ortaya koyuyor. Günlük hayatın akışı içinde rastgele yakalanan bir görüntüyü kendi görsel dili ve yorumuyla dönüştürüyor. Bilinçaltının belirsiz ve kimi zaman şaşırtıcı dinamiklerine işaret eden bir tuhaflık, hem tanıdık hem de yabancı görseller aracılığıyla izleyiciye yansıyor. Çoğunlukla siyah beyazın hakim olduğu fotoğraflar, ışığın varlığıyla başka bir estetik gerçekliğe evriliyor.
5.193 Gallery, Lorenzo Vitturi
Londra'da yaşayan bir fotoğrafçı ve heykeltıraş Lorenzo Vitturi, kariyerinin başlarında yaptığı sinema seti ressamlığı deneyimini fotoğraf, heykel ve performansın kesiştiği mekâna özgü müdahaleler etrafında dönen bir fotoğraf pratiğine taşıyor. Vitturi'nin sürecinde fotoğraf, değişen kentsel ortamların karmaşıklığını temsil etmek üzere farklı disiplinlerin bir araya geldiği bir dönüşüm alanı olarak tasarlanıyor.
6.Ka Atölye, Antony Cairns
15 yaşından beri fotoğraf çeken Cairns’ın fotoğraflarındaki değişmez temayı doğduğu şehir Londra oluşturuyor. Fotoğrafı favori konusunu seçmiş ve evim dediği, kesinlikle evreninin merkezi olan metropolünü belgeleme yolunda ilerlemeye devam ediyor. London College of Printing'de aldığı geleneksel eğitimin etkisiyle, fotoğraf pratiği kimyasal temelli tekniklere dayanmaya devam etti. Neredeyse sadece siyah-beyaz filmle çekim yapan sanatçı, tüm çalışmalarını kendi basmakta, sıklıkla unutulmuş ya da atılmış yöntemleri denemekte ve sürece, sürecin kusurlarına ve tuhaflıklarına kendini kaptırmaktadır. Görsel: LDN4-001, Antony Cairns, Mavi şeritli 247 Bilgisayar Punch Kartı üzerine mürekkep püskürtme. 3mm pimler ile monte edilip, Arşivsel siyah arka tahta/MDF levha üzerine. 5 mm perspeks kutu içine yerleştirilmiştir.