Bu yılki adını doğa bilimci ve yazar Gaius Plinius Secundus’un (Büyük Plinius) Doğa Bilimi eserinden alan Como Gölü Tasarım Festivali (LCDF), 16-24 Eylül tarihleri arasında tasarım meraklılarıyla buluşuyor.
Bu yıl beşinci edisyonu düzenlenen festivalin kimliği ilk bakışta soyut, konsept odaklı ve şiirsel bir algı yaratıyor. Arkasında hummalı bir araştırma süreci ve vizyoner bir değerlendirme olduğunu her aşamasında hissettiğim etkinlik, koleksiyonlarında hem deneysel hem de kalıcı ikonik parçalara yer veriyor. Festivalin Como’nun masalsı atmosferiyle birleşmesi, insanda geçici bir organizasyondan çok müzeye dönüştürülmüş bir şehirle karşılaştığı izlenimi uyandırıyor. Gelin Andrea Branzi’den Carla Sozzani’ye, Enzo Mari’den Steve McCurry’ye uzanan yıldızlar geçidine ve kendini sanata adamış pek çok değerli ismin katkılarıyla hazırlanan festivale bir göz atalım.
Como Gölü Tasarım Festivali’nin rotasında doğa tarihi, bilim ve hayvanların merak uyandırıcı dünyası var. Festival, temasını Como’lu doğa filozofu Büyük Plinius’un ansiklopedik eseri Doğa Bilimi üzerine kurgularken tarih, mimari, tasarım ve sanat arasında sıra dışı bir bağ kurmayı hedefliyor. Tema, Plinius’a ve onun unutulmuş eklektik ve meraklı kişiliğine bir övgü niteliği taşıyor. Wonderlake Como Derneği tarafından tasarlanıp hazırlanan festival sanatsal pek çok sergiye, söyleşilere ve organizasyona ev sahipliği yapıyor. Etkinliğin yaratıcısı ve sanat yönetmeni Lorenzo Butti, ilk edisyondan bu yana festival programının her zaman farklı ve çeşitli yaratıcı disiplinleri içerdiğini vurguluyor: “Yer verdiğimiz tek yaratıcı alan tasarım değil; aksine hedeflerimizden biri tam da festivalin temalarını her yıl en geniş kapsamlı sanatsal ifade yelpazesinden seçmek.”
Festivalin en gözde sergileri, Between Art and Nature (Sanat ve Doğa Arasında) ve The Other Animals (Diğer Hayvanlar) Arte Applicate işbirliğiyle gerçekleştiriliyor The Other Animals, zoolojiye odaklanarak doğaya çokdisiplinli bir bakış açısı sunarken Between Art and Nature, tarihin en büyük fotoğrafçılarından bazılarının merceğinden doğanın yorumuna odaklanıyor.
Küratörlüğünü Maddalena Scarzella’nın üstlendiği Between Art and Nature, diğer etkinliklerin aksine 14 Ekim’e kadar devam ediyor. Sergi sayesinde 17. yüzyıldan kalma tarihî manastır Orsoline San Carlo, kapılarını ilk kez halka açıyor. Sergide Carla Sozzani’nin kurucusu olduğu Fondazione Sozzani koleksiyonundan fotoğraflar ve vakfın kalıcı koleksiyonundan 80 fotoğraflık bir seçki mevcut. Ayrıca Galleria Carla Sozzani ve 10 Corso Como’nun yaratıcısı Carla Sozzani’nin fotoğraf tarihi ve sanatıyla zenginleştirilmiş birikiminin yansımalarını taşıyan sergi için doğa temalı 20 fotoğrafçı belirlendi.
Her bir organizasyon için Como’ya özgü eşsiz eski yapıların eşlik ettiği festivalin bir diğer ön plana çıkan sergisi The Other Animals’a Palazzo del Broletto ev sahipliği yapıyor. Sergi, ismini yine Büyük Plinius’un insan ve antropolojiye adadığı eserindeki bir pasajdan alıyor. Büyük Plinius, “Şimdi diğer hayvanlardan bahsedeceğim,”sözleriyle bu gezegende yaşayan canlı varlıkların ayrılmaz parçalarla birbirine bağlı olduğunu anlatıyor. Lorenzo Butti ve Massimiliano Mondelli’nin tasarımdan mimariye ve sanattan arkeolojiye farklı alanlardaki uzmanlardan oluşan bir seçici kurulla işbirliği içinde küratörlüğünü gerçekleştirdikleri sergi, zanaat ve fotoğrafçılık başta olmak üzere pek çok yaratıcı disiplini kullanarak Büyük Plinius’un zoolojiye adanmış kitabından sözlerle güçlü ve yakın bir diyalog kurmayı amaçlıyor.
Başından beri şehir ile çevresindeki tarihî, bilinmeyen, unutulmuş yerler ile kişilerin yeniden keşfedilmesiyle ilgilenen Como Gölü Tasarım Festivali, surların gölgesinde kurulan sergilerin yanı sıra bir dizi etkinliğin başını çekiyor. Villa Olmo’nun görkemli duruşuyla tanıklık ettiği farklı dönemlerden ve gerçekliklerden esinlenen eserlerin olacağı Back to Nature (Doğaya Dönüş) sergisi bunlardan biri. Son olarak küratörlüğünü Giovanna Massoni’nin yaptığı ve neoklasik tarzda bir 18. yüzyıl yapısı olan Villa Salazar'da yer alacak Contemporary Design Collection (Çağdaş Tasarım Koleksiyonu) sergisi, çağdaş tasarıma adanmış bağımsız tasarımcılar, yayıncılar ile galerilere bir açık çağrı niteliği taşıyor.